Nevíte, kde vám hlava stojí. Uvařit, upéct, uklidit… Spousta věcí vyžaduje vaši plnou pozornost a tak si často ani neuvědomíte, že i půvabná vánoční svíčka je zdroj otevřeného ohně a může lehce způsobit požár. 

Naše domovy jsou totiž doslova přeplněny vysoce hořlavými materiály. Koberce, čalounění, záclony – to vše je vyrobené z umělých vláken, které snadno hoří. Požár se tak rychle šíří a dokáže způsobit velké škody.

Jen loni v prosinci vyjížděli hasiči k 293 požárům v domech a bytech. A rok od roku podle nich přibývá požárů od adventních věnců.

Udušení způsobil adventní věnec

Přesně na Štědrý den vloni vyjížděli hasiči k požáru v rodinném domě v Městečku Trnávka-Lázy. V domě našli starší ženu, které nedokázal pomoct už ani přivolaný lékař. „Hasiči požár během krátké chvíle dostali pod kontrolu. Hořelo pouze v jedné místnosti – ložnici. Podle slov vyšetřovatele hasičů požár způsobily zapálené svíčky na adventním věnci. Žena se snažila ještě požár uhasit kbelíky vody. V domě byla i puštěná voda, ale pravděpodobně silný a jedovatý kouř ženu udusil,“ řekla mluvčí Pardubického kraje, Vendula

Hořící svíčky jsou krásné, ale zrádné
Autor: profimedia.cz
Horáková.

Jak se vyhnout vánočnímu požáru

Ani v kouzelné atmosféře vánočních svátků nesmíte zapomenout na základní bezpečnostní pravidla. Nejčastější příčinou »vánočních« požárů je totiž nedbalost. Blesk přináší rady, jak se vyhnout vánočnímu požáru.

Svíčky a prskavky

* Nikdy je nenechávejte hořet bez dozoru.

* Vždy, když odcházíte z domova nebo jdete spát, sfoukněte je.

* Zapálenou svíčku dávejte na stabilní nehořlavou podložku (např. talíř, plechový tác apod.). Ta zabrání přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce, ubrusem apod.).

* Svíčky rozhodně nedávejte k oknům do průvanu, do blízkosti záclon ,i sedaček nebo jiných textilií. Nenechávejte je ani na poličce nebo skříni, protože oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu.

Adventní věnce

* Adventní věnec slouží především jako dekorace. Pokud si na něm chcete zapálit svíčky, VŽDY ho umístěte na nehořlavou podložku.

* Zkontrolujte, jestli v dosahu svíček na věnci nejsou nějaké hořlavé materiály. Záclona, kterou průvan přivane ke svíčce, chytí neuvěřitelně rychle.

Jak vypadá požár adventního věnce se podívejte ZDE

Vánoční pečení a vaření

* Horký olej na pánvi se nesmí hasit vodou, jinak se můžete snadno popálit. V ohrožení je hlavně váš obličej a ruce.

* Pokud se vám na pánvi vznítí potraviny, tak je nejlepší pánev zakrýt pokličkou, mokrou utěrkou nebo plechem na pečení. Tím zamezíme přísunu kyslíku a oheň zhasne.

 Kamna a komíny

*Nedávejte do blízkosti kamen žádné hořlavé látky. Žhavé částice, které z kamen nebo krbů odlétají, můžou velice snadno zapálit dřevo nebo papír uskladněný v blízkosti kamen.

Zákeřná elektřina

Velmi nebezpečné můžou být hořící elektrické přístroje nebo věci napojené do elektřiny. Pokud vám tak například začne hořet vánoční stromek s elektrickými svíčkami, musíte nejprve vypnout proud a teprve pak hasit. A pamatujte, přístroje,  které můžou být pod elektrickým proudem, nikdy nehasíme vodou ani pěnovým hasicím přístrojem!

Co dělat v případě požáru

Ať se snažíte sebevíc, požáru někdy nedokážete zabránit. Pokud u vás začne hořet, tak:

Hasiči mají o vánocích plno práce
Autor: profimedia.cz
* Snažte se zachovat klid a nepodlehnout panice

* Nejdříve chraňte život a zdraví, teprve potom majetek

* Pokud je to možné, snažte se požár uhasit nebo alespoň zabránit jeho dalšímu šíření. Využijte hasicí přístroje, hydrant na chodbě, kusy látek (z neumělých vláken) apod.

* Při hašení dávejte pozor, aby vám oheň neodřízl únikovou cestu

* Rozhodně se požár nesnažte za každou cenu zlikvidovat sami  

* Pokud se v domě nebo bytě nachází více lidí, varujte je a snažte se jim pomoci (zejména dětem, starým a nemohoucím osobám).

* Při pohybu v zakouřeném prostoru si dávejte pozor, abyste se nenadýchali toxických zplodin hoření, držte se při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou rouškou z textilie (stačí kapesník).

* Hořící dům nebo byt co nejrychleji opusťte a přesuňte se do bezpečné vzdálenosti. Buďte připraveni poskytnout pomoc zasahujícím hasičům.

Kam hlásit požár

* Požár co nejdříve oznamte hasičům na tísňovou linku 150 či 112.

* Při ohlášení nejdřív řekněte, co se stalo, kde k tomu došlo, zmiňte také důležité okolnosti, které mohou napomoci či naopak zkomplikovat zásah záchranářů. Pak uveďte své jméno a přímý kontakt na sebe.

* Řiďte se pokyny operátora tísňové linky