„Víme, že čeští spotřebitelé na robotické vysavače nedají dopustit, ale výsledky testů mluví jasně. Výkony většiny robotů jsou skutečně slabé a nečistoty v bytě řádně neodstraní,“ shrnuje výsledky testu Jan Hrouda z časopisu dTest. Nedostatky se projevily především při odstraňování nečistot podél stěn a v rozích a obecně spíše na podlahách s koberci.

Na »jedničku« není žádný robot

Na základě výsledku testů časopis dTest nedoporučil jednoznačně žádný z modelů. Jen  modely Roomba značky iRobot si lépe než ostatní poradily s odstraňováním nečistot, zejména z tvrdých podlah, a špatně si v tomto ohledu nevedl ani LG VR5902LVM Hom-Bot. Mezi jednotlivými roboty ale existují velké rozdíly. Mnoho z nich získalo pouze dostatečné, či nedostatečné hodnocení. A ani nejlépe umístěné výrobky v testu nedosáhly na lepší hodnocení než uspokojivé.

Se zvířecími chlupy si neporadí

Většina modelů v testu dostalo známku dostatečně či nedostatečně. Ty jsou opravdu „pro kočku“, a to mnohdy doslova, jak dokazují četná videa na YouTube. „Pokud máte doma zvířecí mazlíčky, měli byste vědět, že ve zkoušce odstraňování chlupů z koberců propadla většina výrobků,“ uzavírá Hrouda.