V tomto roce dosáhly hrozny díky ideálnímu průběhu léta a dozrávání výjimečné jakosti, která se odrazí také v kvalitě Svatomartinských vín. Můžeme se těšit na svěží, ovocná, harmonická, příjemně pitelná bílá a růžová vína s decentní kyselinkou a jemným aromatickým profilem.

„Müller Thurgau bude svěží ovocný s jemně grepfruitovo-broskvovým aroma, Veltlínské červené rané potěší tóny zahradního ovoce, zralého banánu a lesního medu a Muškát moravský přinese do podzimních Svatomartinských vín nádech teplých krajů v tónech tropického ovoce, pomerančů a mandarinek s jemným muškátovým podtónem,“ prozradil hlavní charakteristické rysy bílých odrůd letošních Svatomartinských vín ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra a organizátor hodnocení.

Stále populárnější růžová vína si získala oblibu nejen v letních měsících, kdy nadchnou svou svěžestí, šťavnatostí a podmanivou vůní. Růžová mají své nezastupitelné místo také mezi Svatomartinskými víny a skvěle doplňují jejich nabídku.

„Růžová Svatomartinská vína si letos ponesou nádech ostružin, jahodové marmelády, malin a lesního ovoce,“ přibližuje dále své dojmy z prvního kola hodnocení Marek Babisz. „Červená vína budou obecně hravá, příjemně ovocitá, se sametovým koncem. Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké bude připomínat čerstvě uvařená povidla, sušené ovoce či zralou višeň, odrůda Modrý Portugal zaujme tóny přezrálých hrušek, černých třešní a květin,“ uzavírá sommelier.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již poosmé společně s Národním vinařským centrem organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem.

Autor:  Pavel Krška

 

Kde ochutnat letos Svatomartinské

11. listopadu Brno

Přesně 11. listopadu od 11 hod. proběhne pod taktovkou Vinařského fondu tradiční největší Svatomartinský košt v zemi na brněnském náměstí Svobody. Na Svatomartinský košt navážou na náměstí i v restauracích Svatomartinské hody, které báječně skloubí mladá vína s gastronomií.

11. listopadu Mikulov

Svěcení vína ročníku 2012 se koná při příležitosti svátku sv. Martina - patrona vinařů 11. listopadu od 16 hod. v Gajdošově sálu zámku v Mikulově. Slavnostní obřad svěcení vína provede s pověřením vedení kolegiátní kapituly u sv. Václava v Mikulově jeho důstojnost Mgr. Pavel Pacner. Akce je určena pro širokou vinařskou veřejnost , milovníky a přátele vína.

11. listopadu Uherské Hradiště

V neděli 11. listopadu bude před jedenáctou hodinou dopolední na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti zahájen slavnostní obřad žehnání Svatomartinského vína. Do povolaných rukou předá nové víno svatý Martin na bílém koni v doprovodu krojované chasy.

11. listopadu Hovorany

Místní sokolovna v Hovoranech slavnostně otevírá mladá Svatomartinská vína 11. listopadu od 11 hodin a 11 minut. Od 13 hod. bude následovat ochutnávka mladých vín od místních vinařů. Po celou dobu akce bude hrát cimbálová muzika a návštěvníci se mohou těšit na pečenou husu.

11. listopadu Čejkovice (okr. Hodonín)

Slavnostní zahájení prodeje mladých čejkovických Svatomartinských vín se koná 11. listopadu v 11 hod. na nádvoří Hotelu Zámek v Čejkovicích. Mladým vínům požehná sv. Martin na koni za doprovodu mužského pěveckého sboru Révokaz z Čejkovic.

11. listopadu Slavkov u Brna

V neděli 11. listopadu přivítá zámek Austerlitz ve Slavkově u Brna mladá vína. V 11 hod. přijede svatý Martin a zároveň se otevřou letošní Svatomartinská vína.

11. listopadu Hustopeče

Přijďte ochutnat mladá vína a husí speciality 11. listopadu na Dukelské náměstí do Hustopečí. Přijede také Martin na bílém koni.

 

Tipy na další akce Svatomartinského najdete na www.svatomartinskevino.cz.