V neděli 11. 11. 2012 v 11 hod 11 min 11 s bude slavnostním přípitkem zahájen už druhý ročník Svatomartinských slavností na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3. Můžete se opět těšit na oslavu mladého vína a s ním snoubící se gastronomie, v níž vyniká tradiční pečená husa, houskový knedlík a zelí. Vloni se prodalo během slavností téměř 2000 porcí pečené husy, uvidíme, zda bude letos rekord překonán. Samozřejmě je hlavní hvězdou programu oslav mladé, Svatomartinské víno, které nám představí osobně více než 20 moravských a českých vinařů.

Slavnost doplní živá hudba po celý den! Zde je předběžný kulturní program:

10:00 - Cimbálová muzika Vonička
11:11 - Slavnostní přípitek za účasti starostky Městské části Praha 3 Vladislavy Hujové
11:15 - Příjezd Martina na bílém koni za doprovodu fanfár a virblu
11:55 - Zvonění zvonů kostela Nejsvětějšího srdce Páně
14:00 - Slávek Janoušek
16.00 - Jiří Schmitzer
17.00 - mladému vínu požehná farář kostela Nejsvětějšího srdce Páně Ing. Zdeněk Wasserbauer, Th.D.
17:10 - Atmasféra (UA)
18.45 - Yo Yo Band

Svatomartinské slavnosti na náměstí Jiřího z Poděbrad
Autor: archiv Vinařského fondu

Role moderátora se ujme zkušený Michal Jančařík. Slavnosti budou otevřeny od 10:00 a ve 21:00 budou končit. Vstup je zdarma!

A ještě krátce k ochutnávce vín: Degustuje se pouze ze sklenice typu „OIV“ (objem 210 ml), kterou si budou moci návštěvníci spolu s katalogem zastoupených vinařů, programem slavnosti a propisovací tužkou zakoupit za 100 Kč u pořadatelského stánku. Katalog slouží k orientaci návštěvníků, obsahuje seznam vinařů i nabízených odrůd a další důležité informace. Propiskou si do něj mohou hosté dělat poznámky, které víno je zaujalo a které si pak třeba zakoupí a odnesou v lahvi domů. Koho obtěžuje stále držet degustační skleničku v ruce, může si pořídit na místě takzvanou nosičku. Do ní lze totiž sklenici umístit, nosičku pověsit na krk, a mít tak ruce volné, třeba na husí stehno!

Více o Svatomartinských vínech na: www.svatomartinskevino.cz.