Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Lidé se je naučili vnímat jako kvalitní vína a první možnost seznámení se s novým ročníkem. V posledních letech si přes příjemně pitelná svěží Svatomartinská vína také mnoho spotřebitelů nachází cestu k moravským a českým vínům obecně.

Značku „Svatomartinské“ mohou nést vína vyráběná z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský (bílá vína) a Modrý Portugal a Svatovavřinecké (červená a růžová vína). Tyto odrůdy byly pro značku Svatomartinské vybrány proto, že v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak včas potřebnou vysokou kvalitu hroznů. Mezi Svatomartinskými víny je možné nalézt jak vína z jediné odrůdy, tak i cuvée, což je víno vyrobené z více odrůd.

Autor: archiv Vinařského fondu

Svatomartinské víno ale zdaleka není každé víno daných odrůd, které vinaři dokážou vyrobit před 11. listopadem. Svatomartinská vína nejprve procházejí kontrolou nezávislé komise, která zhodnotí, zda kvalita vín odpovídá přísným požadavkům.

První otevírání láhví nového „Svatomartinského“ proběhne jako každý rok na svátek sv. Martina, 11. listopadu v 11 hod. na slavnostních akcích v Čechách a na Moravě, ve vinotékách a restauracích po celé zemi a čím dál častěji také v domácnostech.

Více na www.svatomartinskevino.cz.