Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rakovina vaječníků se v těle šíří jako chmýří pampelišky: Odborník radí, kterých příznaků si všímat

/
  • Světově jde o sedmé nejčastěji diagnostikované zhoubné onemocnění u žen, v ČR jím každoročně onemocní okolo tisícovky žen.
    11. dubna 2024 ● 12:45

    I když patří mezi nejzákeřnější nádorová onemocnění, o rakovině vaječníků toho většina lidí moc neví. Přečtěte si šest odpovědí na otázky, které jsou důležité pro vaše zdraví. 

  • 1.

    Co je rakovina vaječníků?

    Zhoubné onemocnění vaječníků, odborně karcinom ovaria, je závažné onemocnění, které často vzplane opakovaně. Světově je to sedmé nejčastěji diagnostikované zhoubné onemocnění u žen, v ČR jím každoročně onemocní okolo tisícovky žen. Zhoubné onemocnění vaječníků není jen jedno identické (u každé pacientky stejné) onemocnění. Zahrnuje v sobě různá stádia a několik odlišných typů nemoci s rozdílným biologických chováním – a tedy i s rozdílnou prognózou a odlišnou strategií léčby.

     

    Metastázuje jednak lymfatickými cévami do lymfatických uzlin a také se šíří rozsevem nádorových buněk (tzv. implantačními metastázami) po celé dutině břišní – jako když se po louce s větrem rozptýlí semínka odkvetlé pampelišky. Nejčastěji onemocní ženy mezi 60. – 65. rokem věku, ale onemocnění se nevyhýbá i mnohem mladším ženám.

  • 2.

    Jaké jsou prvotní příznaky?

    Onemocnění postupně vyplňuje pánev a břicho nádorovými hmotami a slámově žlutou tekutinou, tzv. ascitem. Nádor i nádorová tekutina utlačují žaludek a střeva a tím jsou zodpovědné za příznaky, jako je nevolnost a zvracení. Neváhejte navštívit svého lékaře, když trpíte zvětšeným objemem a břicha, zvaným syndrom malé sukně.

     

    Nepodceňujte ani nechutenství, nadýmání, pálení žáhy, zácpy či naopak průjmy. Nezřídka se dostavuje také časté močení, zácpa a poruchy menstruačního cyklu. Pokud by ale zažívací problémy trvaly déle než obvykle, měla by každá žena vyrazit k lékaři.

     

    „Typickou schopností zhoubných nádorů vaječníku je rychlé šíření v dutině břišní a vytváření dalších ložisek. Proto je pro vyhlídky každé pacientky velmi důležité co nejdříve stanovit diagnózu a zahájit léčbu. Dobrou zprávou jistě je, že v časném stádiu lze onemocnění vyléčit. Je tedy potřeba naslouchat signálům vlastního těla a každý možný příznak konzultovat s gynekologem,“ vysvětluje prof. MUDr. David Cibula, CSc., FCMA, přednosta Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze (Apolinář) a onkogynekolog, který se na léčbu rakoviny vaječníků specializuje. 

    MUDr. David Cibula
    Autor: Blesk:Daniel Černovský

  • 3.

    Je rakovina vaječníků dědičná? 

    Dědičnost hraje velkou roli. Nedědí se však samotný nádor, ale zvýšená pravděpodobnost onemocnění. Riziko je významně zvýšené u žen s vrozenými mutacemi některých genů, např. BRCA1 a BRCA2. V nezatížené ženské populaci je celoživotní riziko vzniku zhoubného onemocnění vaječníků nízké (1,8 %). Ve skupině nosiček vrozené mutace genů BRCA1 do 80 let onemocní 40-60 % žen. U BRCA2 je celoživotní riziko nižší, dosahuje 10-30 %. Obě zděděné genové mutace znamenají i vysoké celoživotní riziko zhoubného onemocnění prsu (až 87 %).

     

    Genetická testace (tzn. vyšetření krve zjišťující přítomnost mutace) je u pacientek se zhoubným onemocněním vaječníků v České republice hrazena z veřejného zdravotního pojištění – a v případě pozitivního nálezu také jejich přímým příbuzným. Jestliže máte v rodině ženy, které těmito nádory onemocněly, promluvte si se svým lékařem o možnosti genetického testování. 

  • 4.

      Jaká je prevence? 

    I přes pokročilost moderní medicíny zatím neexistuje prevence, která by snížila riziko onemocnění u všech žen. Pouze u žen s potvrzenou mutací v genech BRCA1 nebo BRCA2 jsou možné preventivní operace, které riziko minimalizují. Jedná se o odstranění vaječníků a vejcovodů, případně také dělohy.

     

    Za ochranný faktor je považováno těhotenství a kojení (znamená menší počet proběhlých ovulačních cyklů, čímž klesá pravděpodobnost vzniku nádoru), a dlouhodobé užívání kombinované hormonální antikoncepce (déle než 7 let). Tyto faktory však rozhodně nelze považovat za spolehlivou prevenci a je důležité být vnímavá ke svému tělu a případné příznaky konzultovat s gynekologem. 

  • 5.

    Jaká je léčba? 

    Specifická onkologická léčba zhoubného onemocnění vaječníků zahrnuje na prvním místě chirurgické odstranění nádorové tkáně, v kombinaci s chemoterapií a moderní cílenou léčbu. Dobře zvolená strategie dokáže pacientku vyléčit nebo alespoň významně prodloužit celkové přežití a to s velmi dobrou kvalitou každodenního života. Je však důležité zdůraznit, že v pokročilém stádiu se jedná o onemocnění chronické a recidivující – často se vrací v různých intervalech, většinou do dvou let od radikální operace následované chemoterapií.

     

    Pacientka tak zažívá období bez známek onemocnění, která se střídají s obdobími, kdy podstupuje další onkologickou léčbu. Mnohé pacientky se zhoubným onemocněním vaječníků podstupují léčbu v jedné z četných probíhajících mezinárodních studií, které využívají nové léky.

     

    Je velmi důležité, aby chirurgická léčba zhoubného onemocnění vaječníků probíhala v onkogynekologických centrech, ve kterých je k dispozici tým odborníků z více oborů (tzv. multidisciplinární tým) a tím se zvyšuje šance na úspěšnou léčbu. 

  • 6.

    Kde hledat podporu, když onemocním? 

    Ženy, které onemocněly zhoubným gynekologickým nádorem, podporuje Pacientská organizace VERONICA. Na jejích webových stránkách si můžete přečíst příběhy žen, které onemocněly, a získat objektivní informace o prevenci a léčbě od předních lékařů.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Lucie si kvůli vzácné genové mutaci nechala odstranit prsa a vaječníky Andrea Ulagová, Jan Jedlička

    Fotogalerie
    5 fotografií

Dnešní horoskopy