Jako dítě se Lenka hodně hýbala a sportovala. Pak přišlo dospívání, manželství a 3 těhotenství. A váha se nemilosrdně šplhala nahoru. Po posledním porodu displej ukazoval 157 kg. Nadváha zprvu nevadila Lenka dlouho nadváhu neřešila. Měla spoustu práce s nemocným manželem, výchovou 3 dětí a také náročné zaměstnání na dětské onkologii.

Hrozila cukrovka, brala léky na vysoký tlak

Přátelé a rodina ji brali díky její přátelské povaze takovou, jaká je a nikdo její postavu nekritizoval. Varovný prst a nevhodná poznámka Jenže s obezitou ruku v ruce přichází i zdravotní problémy a stejné to bylo i u Lenky. Měla vysoký cukr v krvi, zadýchávala se, hrozila jí cukrovka a také musela začít brát léky na vysoký tlak.

A pak už jen stačila jediná poznámka a Lenka se rozhodla kila navíc ihned řešit. Kolo by šlo do vzduchu „Jezdím mnoho let s partou na výlety, koncerty nebo trampovat do přírody. A loni na jaře přijel jeden kamarád na motorce a v žertu mi řekl: »Leni, já bych tě rád na mašině svezl, ale bojím se, že by přední kolo šlo do vzduchu.« A to mě zamrzelo,“ vypráví mladá žena o momentu, který rozhodl.

Zdravotní komplikace

Dalším vážným aspektem, který nabádal k výrazné redukci váhy, byly zdravotní problémy některých členů rodiny. Tatínek prodělal infarkt, maminka onemocněla cukrovkou a tetě dokonce kvůli diabetu musela být amputovaná noha. „A tak jsem dopadnout rozhodně nechtěla,“ říká rázně Lenka.

Sama se svým tajemstvím

Zapátrala, poptala se a dostala doporučení na kliniku, kde se provádějí bariatrické operace. „Už na konzultaci mi lékař řekl, že jsem ideální kandidát na tuto léčbu obezity. Mladá a s prvními zdravotními obtížemi, které kila navíc přináší,“ vzpomíná Lenka s tím, že o svém plánu nikomu nic neřekla. Oznámila to rodině až den před hospitalizací.

Bariatrická operace (zmenšení žaludku) proběhla loni v květnu. Pacientka byla 4 dny hospitalizovaná a z nemocnice odcházela o 14 kilo lehčí.  „Neradujte se, to je jen voda,“ řekl jí na rozloučenou lékař a poučil jí, jak se v nejbližších dnech stravovat. Nejprve byla na tekuté stravě a nutridrincích. Dnes už může jíst Lenka všechno, ale v malých porcích.

Chce jít pod stovku

Dnes Lenka váží 102 kg a chtěla by váhu stáhnout pod stovku. Jenže je vysoká a má mohutnou kostru. „Ale těší mě, že jsem šla dolů objemově. Z velikosti 56 na 44,“ vypočítává Lenka a dodává: „Zmizely zdravotní problémy a také spousta lidí mě vnímá jinak. Těší mě, když někdo řekne, že mi to sluší. Mám skvělý pocit, když si obléknu erotické prádlo a vím, že jsem »koukatelná«. A taky mám zpět svou drzou špičatou bradu, předtím se topila v podbradku,“ uzavírá s úsměvem Lenka svůj příběh o léčbě obezity.

 

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Cajtamlová: Jak nastartovat hubnutí Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
12 fotografií