Cyklus trvá přesně 28 dní a krvácení 5 dní, jinak je něco v nepořádku?

Menstruace je velmi individuální a přesně stanovit, jak vypadá normální cyklus, si většinou netroufají ani odborníci. Za zdravou délku cyklu se však obecně považuje rozpětí zhruba 21 až 35 dní. Menses, tedy fáze krvácení, pak obvykle trvá 2 až 7 dní.

Nelze sportovat?

Některé ženy nemají na sport náladu, ať už kvůli náladovosti, pocitu nepohodlí, nafouknutému břichu, křečím či bolavým kloubům. „Fyzická aktivita je přínosná, protože se při ní do těla vyplavuje endorfin – hormon štěstí. Ten reaguje s receptory v mozku, což vede ke zlepšení nálady, ale například také ke zvýšení prahu bolesti,“ popisuje gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

„Pohyb rozproudí krev, takže pomůže zmírnit křeče v podbřišku. Zároveň se díky potu odvádí z těla voda, což pomáhá při nepříjemně nafouknutém břiše.“

Je třeba držet celibát?

Mnoho párů odrazuje pocit nehygieničnosti. Mají-li však žena i její partner chuť na sex, není nutné vynechávat pohlavní styk ani během periody. Vzhledem k tomu, že ženské genitálie jsou v době menstruace více prokrvené, může být milování příjemnější a intenzivnější. Koktejl hormonů vyplavených během sexu navíc může ženě ulevit od bolestí, zlepšit náladu a zkvalitnit spánek.

Synchronizujeme se?

V 70. letech přišli vědci s tvrzením, že ženy, které dlouhodobě sdílejí domácnost nebo tráví hodně času spolu, menstruují vlivem feromonů ve stejnou dobu. Moderní výzkumy to nikdy spolehlivě neprokázaly.

V roce 2017 studii na toto téma zorganizovali odborníci z University of Oxford. Prozkoumali data od 360 dvojic žen, které žily v jedné domácnosti. Zjistili, že nejenže žádná synchronizace nenastala, ale během tří měsíců, kdy informace sbírali, se u 273 dvojic žen cykly ještě více rozrůznily.

Nesmíme se koupat?

Dříve bylo jasno. Při menstruaci žádná koupel ani doma ve vaně nebo v bazénu, natož pak v moři či jinde venku. Důvod? Žena je tam dole otevřenější a do těla by jí natekla voda, případně jí hrozí infekce. Jde o mýtus, který odporuje fyzikálním zákonům. A riziko infekce ovlivňuje kvalita vody...

 

Video
Video se připravuje ...

Už budu! Jaké hormony mají vliv na chuť sexu u mužů a u žen? pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva