Mohlo by se zdát, že žijeme v době, kdy se otevřeně hovoří prakticky o všem, ale pro zácpu to neplatí. Toto téma je složité speciálně pro ženy. Mnohdy také pocit, že na vykonání této potřeby nemají dost času, jsou na frekventovaném nebo neznámém místě, na místě se špatnou hygienou, nebo obava, že je někdo z vedlejší kabinky uslyší.

To vše způsobuje stres, který je pro zácpu jedním z klíčových faktorů. „Dlouhodobý diskomfort, nestandardní podmínky v zaměstnání a stresové stimuly mohou v určitých případech vyvolat zácpu, nebo ji třeba i zesilovat,“ komentuje doc. MUDr. Pavel Kohout, přednosta Interní kliniky 3. LF UK a FTN.

Je to společenské tabu

Fakt, že zácpou a s ní spojenými problémy trpí zejména ženy, potvrdily i výsledky průzkumu agentury IPSOS. Zácpu řeší až 50 % žen a zhruba třetině dělá problém o tomto tématu vůbec mluvit. Pro 32 % žen představuje problém dojít si na velkou v zaměstnání, 41 % žen si na ni nedojde na návštěvě u partnera a 51 % žen v restauraci. 62 % dělá problém vykonat velkou potřebu na jakékoliv návštěvě a 79 % na veřejných záchodcích.

Muži jsou na tom oproti ženám o poznání lépe. Dojít si na toaletu u partnerky dělá problém jen 23 % z nich, v restauraci se tento problém týká 32 % mužů, na návštěvě 42 % a na veřejných záchodcích 52 % z nich.

Kdy vyhledat lékaře?

● zácpa trvá déle než 14 dní

● je provázena horečkou a bolestmi

● ve stolici se objeví krev nebo přejde ve zvracení a průjem

● dochází ke střídání zácpy a průjmu.

 Neléčená zácpa může způsobit vznik divertiklů (výchlipek střevní stěny) či hemoroidů. Při nadměrném užívání projímadel hrozí poškození sliznice střeva, destrukce nervové pleteně a atrofie hladké svaloviny. 

Jak se jí zbavit

Vedle psychické stránky věci je při problémech se zácpou samozřejmě také důležitá prevence.

Zácpě můžeme předejít:

● dodržováním pravidelného pitného režimu, pohybovou aktivitou

● stravou s dostatkem vlákniny

● nezadržováním defekačního reflexu.

Důležité je neodkládat defekaci na větší interval než 3 – 4 dny. Skvěle fungují také různé podpůrné prostředky. Může to být projímavá minerálka, křížaly, kysané zelí, jogurty, ovocné kompoty, zelenina nebo sušené listy či kořeny pampelišky. V případě akutní zácpy je možné použít také laxativa.

 

Video
Video se připravuje ...

Bylinky proti nadýmání Videohub

Fotogalerie
3 fotografie