A právě pro starší lidi je nejnebezpečnější zdravotní komplikací zlomenina krčku. Do jednoho roku po zlomenině krčku totiž umírá 20 – 24 % pacientů. 

Co to vlastně je?

Zlomeninou krčku se rozumí zlomenina horního konce (krčku) stehenní kosti v místě přirozeného anatomického zúžení, kde dlouhá kost přechází v kloubní hlavici kyčelního kloubu. Hlavním důvodem bývá uklouznutí a pád u starších lidí, u mladších pak vážná nehoda.

Příznaky fraktury

• Poúrazová bolest v kyčli

• Končetina je nehybná a není možné se na ni postavit

• Otok v okolí kyčle

Osteoporóza zvyšuje riziko

U lidí, kteří osteoporózou trpí, stačí ke zlomenině krčku mnohem menší zátěž. Oslabená kost se může zlomit i při zdánlivě banálním pádu nebo špatném došlápnutí. V České republice toto zranění postihne 8 až 11 tisíc osob ročně. Nejčastěji jde o ženy po 70. roce věku. S touto zlomeninou je spojováno mnoho úmrtí, i když samotná fraktura není hlavní příčinou.

Jak se »krček« léčí

 Konzervativní terapie

„Pokud není potřeba operace, pacientovi poraněnou část končetiny zafixujeme sádrovou dlahou nebo speciální ortézou, kdy toto znehybnění zajistí prohojení zlomené části. Následuje postupné rozcvičení, nejlépe odborně vedenou rehabilitací. Doba léčby je většinou 6 – 12 týdnů,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Sinkule z ortopedického oddělení Nemocnice Na Františku.

Operační léčba

U některých zlomenin je nutná operace. „V celkové nebo částečné anestezii provádíme srovnání zlomené kosti a stabilizujeme ji speciálním implantátem – např. u krčku stehenní kosti tzv. hřeby nebo krčkovými šrouby. Někdy je implantována částečná nebo úplná náhrada kyčelního kloubu,“ uvádí MUDr. Sinkule.

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 

 

Fotogalerie
5 fotografií