Lékaři získali rohovku z tkáňové banky, která jako čtvrtá v Česku začala fungovat ve Zlíně. Paní Semelová patřila mezi první pacienty, které z »vlastních zdrojů« odoperovali. „Už jsem špatně viděla a měla jsem jít na operaci šedého zákalu. Předoperační vyšetření ale odhalilo, že na pravém oku mám vrozenou chorobu,“ vyprávěla.

Říkáte si, proč nešla k očaři dříve? Prý nejde o nic neobvyklého. „Lidé si problémy vůbec neuvědomují, zvykají si a adaptují se. Jednoduše se s tím naučí žít,“ poznamenal primář Pavel Stodůlka z oční kliniky Gemini. Onemocnění ale postupuje a zrak se zhoršuje. Pacientka jeho slova potvrdila.

„Vůbec jsem si neuvědomovala, že téměř nevidím barvy. Jen jsem špatně odhadovala vzdálenosti a začala mi splývat písmenka. Trojku jsem například viděla jako osmičku. Ten stav se zhoršoval nenápadně. Vše bylo takové rozevláté. Nic nemělo ostré hrany, kontury. Nakonec jsem viděla osoby jako pytle brambor, na mobilu jsem nerozeznala člověka od zvířete. Někdy jsem měla pocit, že mám pod nohama šedivou vatu, někdy kouř či mlhu,“ přiblížila.

Jedinou možnou pomocí tak nakonec byla transplantace rohovky. „Po operaci jsem byla překvapená, že hned vidím i barvy. Nezapomenu na ten pocit, kdy jsem se podívala do okna a krajinu jsem viděla v plných barvách. Zákroku jsem se hodně bála, ale vše proběhlo dobře. Nebolelo to,“ přiblížila týden po operaci při kontrole bývalá vychovatelka ve školní družině. Časem ji čeká ještě operace levého oka.

SVĚTOVÁ »ČELOVKA«

Od operace musí mít Zdenka Semelová klidový režim. Na hlavě má doma upevněnou speciální »čelovku«. Přístroj, který vyvinuli lékaři ve Zlíně. Pacient se musí totiž po operačním výkonu dívat několik dnů nahoru, aby se oko dobře zhojilo. Když hlavu dá do nepatřičné polohy, krabička začne vibrovat a pískat a tím nositele upozorní, že dělá něco špatně.

ZKRÁTÍ SE DLOUHÉ ČEKÁNÍ

Nová tkáňová banka je čtvrtá v Česku a může urychlit transplantace rohovek neboli keratoplastik. „V republice se jich ročně dělá na 500. Ve Zlíně 60. Čekací doba je nyní rok. Z mrtvého těla musí být tkáň odebrána do 24 hodin a zemřelý se musí podrobit pitvě. Transplantaci plně hradí pojišťovny,“ uvedl chirurg Pavel Stodůlka.

 

Video
Video se připravuje ...

Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčba Videohub

Fotogalerie
4 fotografie