»Chodit s jedním prsem vám není blbý?« Tuhle surovou větu si na plaveckém bazéně v pražském Podolí Eva Naihaiplová vyslechla poté, co si ve sprchách sundala plavky. Mladá žena se s rakovinou léčila od léta 2020, kdy si nahmatala bulku v levém prsu. „Byla to náhoda. Při koupeli ve vaně s telefonem v ruce jsem na Instagramu narazila na příspěvek Aničky Slováčkové, která připomínala, jak je důležitá prevence prsou. Odložila jsem telefon a na prsa si sáhla. Nahmatala jsem tvrdou bulku velkého rozměru u bradavky,“ popsala letos v lednu pro Blesk.

Eva byla stále v léčbě a doufala, že každá další z mnoha pravidelných kontrol na onkologii dopadne dobře. Navzdory svému onemocnění žila aktivní život, o své cestě s rakovinou pravidelně informovala na blogu Eva píše a ostatní slečny a ženy se také snažila inspirovat skrze videa na TikToku.  Kromě toho se zapojila do projektu FUCK CANCER a od Aliance žen s rakovinou prsu získala osvědčení, že může veřejnost vzdělávat v samovyšetření prsů.

Metastáze na játrech a plicích

Na počátku června však ve svém posledním vyjádření oznámila, že její zdravotní stav je opět vážný a informovala o nedávné hospitalizaci v nemocnici. Sono jater ukázalo výskyt nových mnohačetných metastatických ložisek na játrech.  CT vyšetření ukázalo ložisko na plíci.  „Váš stav se prudce zhoršil,“ tak nějak zdáli slyším hlas pana doktora. Nové metastáze na játrech a plicích? Jak to? Proč? Co dělám špatně,“ zamýšlela se Eva a zmínila i obrovské bolesti, nevolnosti, nechutenství a únavu.

V naději a víře mladou ženu však stále posilovala informace, že existuje léčba. „Nová chemoterapie nasazena. Máme již za sebou druhý cyklus. Čekáme na schválení od revizního lékaře České průmyslové zdravotní pojišťovny na cílenou biologickou léčbu,“ popsala s nadějí. Na konci července ale přišla zpráva, která zarmoutila stovky Eviných přátel a fanoušků na sociální síti. Mladá žena svůj boj s těžkou nemocí prohrála.

 

Video
Video se připravuje ...

Primářka kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu v Brně Katarína Petráková o testech rakoviny prsu. Jiří Nováček

Fotogalerie
6 fotografií