„Pamatuju si ten srpnový den poměrně dobře, chtěla jsem se projet za tehdejším přítelem. Skončilo to nehodou a lýtkem tak zdevastovaným, že nešlo dát do kupy,“ vypráví Sára.

Když mladou slečnu přivezli do nemocnice, šla okamžitě na sál. Specialisté dělali, co mohli, aby nohu zachránili. „Nakonec ale přišel lékař a oznámil mi, že se mi v noze rozjíždí sepse a že to během hodin už nemusí být otázka amputace ale života a smrti,“ vzpomíná na krušné chvíle Sára, podle které už pak nebylo nad čím se dále rozhodovat. Bylo jí devatenáct a přišla o levou nohu nad kolenem.

Sáru v té době velmi podporovali rodiče, i tak ale musela největší kus práce po amputaci udělat sama. „Většinou známe amputáře jen z pirátských filmů s dřevěnou nohou a ze sci-fi filmů s robotickou protézou, ale vůbec nevíme, jak to funguje ve skutečném životě,“ přemýšlí mladá žena.

Znovu se vrátit do života

I ona tak nejprve seděla v Motole v nemocnici na posteli a přemýšlela, co s ní bude. „Pak mě ale navštívila skvělá Hanka Kohoutová z rehabilitační kliniky na Malvazinkách, ujala se mě, řekla mi co a jak, a to mi dalo obrovskou energii bojovat,“ popisuje Sára. Začala rehabilitovat a díky silné vůli za necelé tři týdny odešla z Malvazinek s bionickou protézou a po svých! „Bylo to nutkání vrátit se co nejdříve do života, byla jsem čerstvě přijata na vysněnou vysokou školu, nechtěla jsem být zavřená na rehabilitační klinice nebo sedět doma,“ popisuje.

Přemýšlí o lásce

Rok po nehodě tedy studuje český znakový jazyk a v budoucnu bude pomáhat neslyšícím. Noví spolužáci ji skvěle přijali a i navzdory svému handicapu žije život jako všichni ostatní. „Jsou věci, které už niky nebudu moci dělat naplno, ale dokud chodím a jsem schopna dostat se z bodu A do bodu B a je jedno, jak dlouho to trvá, tak je to úspěch,“ usmívá se mladá žena.

Jasno má přitom i v milostných vztazích. „Je tam samozřejmě obava o vztahy, ale zase si říkám, pokud mě někdo bude mít rád, pak mě bude mít rád pro to, jaká jsem, ať už mám obě nohy, nebo jen jednu,“ dodává Sára s nadějí.

O projektu Lvice 2022

Projekt LVICE je program, v němž dostávají prostor ženy s handicapem, aby ukázaly, že jsou silné, odvážné, krásné a inspirativní. Cílem je nejen inspirovat, ale také pomáhat. Osm zajímavých žen s handicapem bude plnit speciální úkoly. Budou muset překonávat překážky, prokázat sílu a odvahu, najít a využít svůj potenciál a mnohdy překonat i samy sebe. Více ZDE.

 

Video
Video se připravuje ...

Je úžasná! Malé tanečnici amputovali nohu. Tančí dál Youtube/ Inside Edition

Fotogalerie
6 fotografií