Zhubnete a posílíte tělo

80kilový člověk při hodinové procházce běžnou rychlostí spálí okolo 300 kalorií. Čím jde rychleji, nebo je těžší, spálí více. Až o 20 % víc spálíte, když použijete při chůzi hole. Navíc zapojíte i svaly na rukou a zádech. 

Posílíte srdce 

Půlhodinová procházka 5 dní v týdnu dokáže snížit riziko srdečních chorob až o pětinu. 

Pomůže s klouby 

Chůze pomáhá posilovat klouby kolenou a kyčlí a svaly kolem nich. Díky tomu snižuje bolest při artróze. Když ujdete za týden okolo 10 kilometrů, funguje i jako prevence artrózy. 

Zlepšuje imunitu

Studie provedená na 1000 lidech v průběhu chřipkové sezony ukázala, že ti, kteří věnovali procházce půl až tři čtvrtě hodiny denně, měli zhruba o polovinu menší šanci, že se nakazí, než ti, kdo nikam nechodili.

Zvyšuje energii 

Krátká svižná procházka vám někdy dodá více energie než šálek kávy. Může za to především větší okysličení těla, ale i hormony kortizol a adrenalin, které pomáhá vyplavovat.

Zlepší náladu

Podle vědeckých studií dokáže pravidelná procházka snížit stavy úzkosti, deprese a negativní náladu. Může za to nejen samotný pohyb, ale zvýšení sebevědomí a sociální kontakt.

Přináší kreativitu

Vědecká studie Stanfordské univerzity ukázala, že při řešení kreativní úlohy byli lidé, kteří při přemýšlení šli, o 60 % úspěšnější než ti, kteří seděli.

Pozor na techniku

I chodit můžete špatně. A chůzí si ublížit. Stačí špatné boty, batoh nebo postoj a z chůze si můžete odnést třeba bolest zad. Správně byste měli držet hlavu vzpřímeně a dívat se před sebe, ne pod nohy. Brada by měla být vodorovně se zemí. Záda by měla být rovná, ramena uvolněná a bříško zpevněné.

Zkuste to naboso

Největší přínos má podle řady odborníků chůze naboso. Nutí nás totiž došlapovat mnohem opatrněji a měkčeji, než když máme boty, a navíc při ní není utlačován palec a malíček tak jako v botách. Navíc vás hned první dotyk chodidla s měkkou trávou propojí s přírodou a našimi předky, kteří po tisíce let chodili bez bot. A kostra je na takovou chůzi stavěná.

Jen si dávejte dobrý pozor, kde tyto účinky vyzkoušíte. Hrozí totiž nejrůznější poranění od kamínků i jiných ostrých předmětů. Uchránit se před nimi můžete speciální obuví imitující bosou chůzi.

 

Video
Video se připravuje ...

Jídlo, které dodá energii - jak zatočit s jarní únavou Videohub