Pylové alergie, ty na roztoče či senná rýma jsou civilizační potíže, se kterými se potýká více než pětina populace. Čím více se alergik »svým« alergenům vystavuje, tím víc se obtíže komplikují a mohou přerůstat například do průduškového astmatu.

Konzultujte potíže s lékařem

„Alergii je vždy třeba konzultovat s odborníkem, ten posoudí, zda a jak potíže léčit,“ radí prof. MUDr. Petr Pohunek z FN Motol. Prvními alergeny bývají pyly jarních stromů, hlavně olše a lísky. K hlavním alergenům patří také břízy. Velké problémy může působit i řepka. Typická sezona travních pylů začíná v květnu a končí až v pozdějším létě, překrývá se s ní sezona alergenních bylin a plevelů. Časný podzim je pak obdobím vzdušných plísní.

Zamkněte je do skříně

Alergeny ulpívají i na vlasech a oblečení, proto je nutné po příchodu domů nechat svršky v chodbě, ideálně uložené ve skříni a rozhodně je nenosit do ložnice. Před spaním je žádoucí se osprchovat a umýt si vlasy, aby nedocházelo k dráždění během nočního odpočinku.

Zvlhčujte sliznice

Dodržujte pitný režim a oplachujte sliznice. Vhodná je inhalace minerálních vod a používání nosní sprchy. Účinky nastupují okamžitě, zvlhčená sliznice totiž dokáže lépe odstraňovat usazené alergeny. Inhalace je moderní a šetrný způsob prevence a léčby mnoha nemocí.

Zatočte s plísněmi 

Plísním se nejlépe daří v koupelnách, kuchyních a suterénech. Jejich výtrusy se vznášejí ve vzduchu a vyvolávají různé příznaky alergií doprovázené často infekcemi dutin a podrážděním kůže. Opravte si spáry a drobné otvory v podlahách či nábytku, zapněte ventilátory, v inkriminovaných částech bytu řádně větrejte.

Pokud už plísně máte, použijte proti nim přírodní fungicidy, jako jsou olej z čajovníku nebo ocet, ty zamezují i jejich opětovnému vzniku.

Upravte životosprávu

Omezte průmyslově zpracované potraviny a rafinovaný cukr. Upřednostňujte rostlinnou stravu, která tělu dodá dostatek vlákniny, minerálů a dalších prospěšných látek. Pokud váš alergen zrovna neřádí, podpořte imunitu pohybem na čerstvém vzduchu. Zařadit také můžete odvary z ostropestřce mariánského nebo měsíčku, které povzbuzují přirozenou detoxikaci organismu.

Jarní alergie: Jak si s nimi poradit?

Video
Video se připravuje ...

Jarní alergie: Jak si s nimi poradit? Videohub