Na bruslích poprvé stála ve třetí třídě na základní škole. Okamžitě si ten pohyb zamilovala. Bruslila a užívala si tu volnost a krásu vlastně až do dospělosti. Když jí bylo devatenáct, přišel den, který jí naprosto změnil život.

„Ten den jsme na brusle vůbec jít neměli. Byli jsme s přítelem ve Švýcarsku, měli jsme jiný program, ale já si prostě nemohla pomoct. Byl krásný den, měli jsme ještě chvíli čas a já prostě cítila, že na brusle musím. Přemluvila jsem ho,“ vzpomíná Katka.

Přeletěla zábradlí...

Byla to jedna z tisíců vyjížděk jako kdykoliv předtím. Mladou ženu by nikdy nenapadlo, že za pár sekund bude vše jinak. „Sjížděla jsem z mírného kopce na most. Něco se ten den pokazilo, nezabrzdila jsem tak, jak jsem měla v plánu. Narazila jsem do zábradlí na mostě a setrvačnost mě strhla přes okraj. Přepadla jsem přes zábradlí a spadla. Padala jsem do prázdna. Pět metrů. Všechno se stalo tak rychle,“ popisuje Katka, která po děsivém pádu zůstala ležet na silnici pod mostem. Nemohla se pohnout, poranila si páteř a přerušila míchu.

Rozchod a nová osudová láska

Svět se Katce obrátil naruby, skončila na vozíčku.  „Člověk netuší, co s ním bude. Jak bude žít. Přítel to neunesl. Odešel a už se nevrátil. Zůstala jsem na to sama,“ přiznává mladá žena, která se ale nevzdala a jak sama říká, našla v sobě skutečnou lvici. Rozhodla se za život prát, být zase šťastná a žít naplno.

„Musela jsem se naučit všechno znovu od začátku. Posadit se. Jíst, umýt se, zavázat si tkaničky, smát se. Všechno jsem ale zvládla a stejně jako před úrazem jsem si i teď užívala každý okamžik života,“ popisuje Katka.

Její příběh tak rozhodně není smutný. A přišlo i štěstí v podobě nové lásky!„Potkala jsem úžasného muže a zjistila, že spolu zvládneme cokoliv. Měli jsme nádhernou svatbu a pak i líbánky na Filipínách. Po jeho boku se cítím v bezpečí, cítím se jako žena,“ usmívá se Katka.

Katka je Lvice!

Loni se spolu s dalšími handicapovanými ženami účastnila projektu Lvice organizace Cesta za snem. Lvice jsou ženy s různými druhy handicapu, které překonávají životní výzvy, aby dokázaly sobě i světu, že žena může být silná, odvážná, odhodlaná a krásná, i když třeba sedí na vozíku nebo nemá nohu.

Díky Lvicím Katka v organizaci Cesta za snem také našla novou práci. „Jsem to pořád já, jen já na vozíku. Pomáhat druhým a inspirovat je, je to nejlepší, co znám,“ dodává mladá žena.

Hledají se Lvice 2022

Unikátní reality show Lvice, kdy ženy s handicapem čelí životním výzvám, najdete na webu www.lvice2021.cz Organizace Cesta za snem nyní připravuje Lvice 2022. Jste žena s handicapem, chcete se posunout dál ve svém životě, a navíc pomáhat druhým? Ozvěte se na email lvice@cestazasnem.cz

Fotogalerie
19 fotografií