MALINY

Maliny jsou nejen zajímavou zásobárnou vlákniny, ale najdeme v nich také vápník, hořčík, fosfor, draslík či vitaminy C a K. Blahodárný vliv mají maliny na zažívání, kardiovaskulární systém, plodnost, krevní tlak, imunitní systém a dokonce i pleť. „Malinami lze velmi dobře dekorovat, ozdobit jimi ranní snídaňové kaše, pudinky či limonády,“ radí odbornice na výživu Michaela Ryglová.

ČOKOLÁDOVÁ KAŠE S MALINAMI

Budete potřebovat: • 50 g ovesných vloček • 250 ml mléka • 15 g vysokoprocentní čokolády • 20 ml javorového sirupu • čerstvé maliny na dozdobení

Postup: V hrnci ohřejte mléko. Přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Nasypte ovesné vločky a míchejte do zhoustnutí. Kaši odstavte, přidejte javorový sirup a vše promíchejte. Servírujte s malinami.

HRUŠKY

Hrušky se zařazují při odtučňovacích kúrách, ve 100 gramech je přibližně jen 60 kalorií. Jejich konzumace se doporučuje lidem se zánětlivými onemocněními trávicí soustavy, krevního oběhu a srdce.

AVOKÁDO

Krémová dužina avokáda je nejen lahodným pokrmem, ale i skvělým zdrojem vlákniny. Avokádo obsahuje zdravé tuky, které pomáhají snižovat cholesterol. Mimo to avokádo obsahuje kyselinu listovou, která pomáhá v prevenci proti rakovině tlustého střeva, žaludku či slinivky břišní.

SUŠENÉ OVOCE

 Kromě čerstvého ovoce je výborným zdrojem vlákniny sušené ovoce. Například sušené fíky obsahují jak rozpustnou vlákninu, která snižuje hladinu cholesterolu, tak i nerozpustnou vlákninu, která pomáhá proti zácpě. Jako účinné projímadlo bývají účinné i sušené meruňky či švestky.

OVESNÉ VLOČKY

Jednou z nejznámějších vlákninových pecek jsou bezesporu ovesné vločky, které mají vysoké množství bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6 a E. Snižují cholesterol a posilují imunitní systém. Pravidelná konzumace ovesných vloček zlepšuje bakteriální osídlení střev.

MUG CAKE (RYCHLOVKA DO HRNKU)

Budete potřebovat: • 5 lžic ovesných vloček • 2 lžíce jogurtu • 1 lžíci tvarohu • 2 lžíce mandlí • 1 vejce • 4 lžíce mléka • ½ banánu • 1 lžíce chia semínek •1 lžičku kypřícího prášku • 1 lžičku kakaa • tvaroh a jahody na dozdobení

Postup: Smíchejte ovesné vločky, mandle, chia semínka, kakao a kypřicí prášek. Přidejte jogurt, tvaroh, vejce, mléko a banán. Vše důkladně rozmixujte. Hotovou směs nalijte do hrnku vymazaným kokosovým olejem. Podávejte s tvarohem a jahodami.

Lahodné sushi z ovoce, neboli frushi