Klíč k rozkoši?

„Říká se, že klíč k orgasmu je v autoerotice, kdy žena pozná, co jí dělá dobře, a dokáže pak případně svého partnera vést. Ale ani to není stoprocentní záruka, že pak vyvrcholení s mužem dosáhne. Navíc neschopnost jej dosáhnout již dnes není brána jako sexuální dysfunkce. Může být ovlivněna mnoha faktory, které se v průběhu života mění a žena začne být orgasmická. Nicméně vždy bude existovat procento žen, kterým se to nepodaří nikdy,“ vysvětluje sexuoložka.

Houpavá chůze

Podle Lucie Krejčové si laik může všimnout, že ženy, které orgasmu dosahují, mají houpavější chůzi. „Jde zejména o pohyb boků, kdy svaly v oblasti pánve jsou uvolněnější a dochází k většímu prokrvení tkání, díky čemuž je potom dosažení orgasmu jednodušší. Naopak ženy, které mají svaly v oblasti pánve ztuhlé a ochablé, mají často nějaký blok,“ říká sexuoložka s tím, že teoreticky mohou ženy po změně chůze začít orgasmu lépe dosahovat.

„Při fyzioterapii je možné přenastavit způsob chůze ženy tak, že dojde ke zlepšení stavu svalů pánevního dna a zamezí se např. výskytu inkontinence. Zároveň může dojít i ke zlepšení prožívání jejich sexuálního života,“ podotýká.

Geny a léky

Mezi faktory, které mohou mít na dosažení plného uspokojení vliv, patří i genetické vlivy. „Je to ta věčná otázka, co je vrozené a co je naučené. V tomto případě zřejmě to naučené převládá. Nicméně je pravda, že například některá psychofarmaka či léky na vysoký tlak a srdce mohou ženu o slastný okamžik připravit."

Uvolněte se, prosím

Nejčastějším problémem, proč žena orgasmu nedosahuje, je neschopnost se u pohlavního styku uvolnit. „Existují techniky, které mohou pomoci vypustit všechny rušící myšlenky jako například: Jsem moc tlustá, mám malá prsa apod. Ideální je cvičení jógy, meditace nebo tzv. mindfulness. Všechny tyto metody učí ženu se soustředit pouze na »tady a teď« a nehodnotit žádné přicházející myšlenky,“ vysvětluje Krejčová.

Věk hraje roli

Malou útěchou může být pro mladé slečny přibývající věk. Ženy totiž častěji dosahují orgasmu po 30. roce života, přičemž výzkumy ukazují, že vrchol ženské sexuality je kolem čtyřicítky.

„V tomto věku jsou dámy nejspokojenější v mnoha oblastech – většinou již nemají strach z nechtěného těhotenství, mají stabilní partnerský vztah, jsou spokojené s vlastním tělem a se sebou samými a vědí, co jim dělá při sexu dobře, a dokážou o tom se svým partnerem komunikovat,“ říká Krejčová. 

Byl, či nebyl?

Někdy si ženy nejsou jisté, zda orgasmus měly, či ne. „Neexistuje nějaký jasně daný signál, že »tohle už je ono«. My vědci jsme schopni to pomoci různých přístrojů změřit, ale v běžném životě nic takového neexistuje,“ říká Lucie Krejčová s tím, že obecně je orgasmus intenzivním vyústěním nahromaděného tělesného a psychického napětí.

Některé ženy ho vnímají po celém těle, jiné například pouze v oblasti genitálu. Nicméně ani ty, které nemohou vyvrcholení dosáhnout, si nemusejí zoufat. „Sex není jen o orgasmu, ale i o příjemných pocitech vlastního těla a vzájemné intimitě s partnerem,“ podotýká Krejčová.

Předstírání

Proč ženy předstírají vyvrcholení? „Důvodů může být několik. Styk s partnerem je již nemusí tolik bavit, a proto se ho snaží předstíráním orgasmu »urychlit«. Nebo už ví, že se jim ho nepodaří dosáhnout, a nechtějí to partnerovi říci. Dále třeba nechtějí muže zklamat, a tak ho předstírají, aby ho potěšily, že je skvělý milenec, který je dovedl až k vyvrcholení. Nebo nechtějí vypadat, že s tím mají problém."

Mokré vyvrcholení

Co vlastně ten mokrý neboli ejakulační orgasmus je? „Mohou být tři různé typy, které se liší podle toho, odkud daná tekutina vytéká. Může to být tekutina z ženské prostaty, to pak mluvíme o tzv. ženské ejakulaci. Dále to může být tekutina z močového měchýře, což je koncentrovaná moč bez typického zápachu. Tento typ orgasmu označujeme za squirting. Třetí typ je kombinace těchto dvou dohromady. Během soulože ale ani jeden z partnerů rozdíl mezi nimi nepozná.“

Několikrát za sebou

Dobrou zprávou je, že orgasmus během sexu mohou ženy prožít hned několikrát za sebou. „Pokud přetrvává intenzivní pocit vzrušení po dlouhou dobu, neexistuje žádná překážka, proč by nemohla dosahovat vyvrcholení několikrát za sebou. 24,5 % českých žen uvádí, že během jedné soulože dosahují více orgasmů. A zatímco muž prožívá pocit slasti průměrně okolo 10 vteřin, jeho drahá polovička podle českých celonárodních výzkumů sexuálního chování až devatenáct.

Jaké jsou druhy?

Nejčastější dělení orgasmu je na klitoridální a vaginální podle místa dráždění. Existují ale i další druhy, např. podle jeho délky se může dělit na krátký a dlouhý, nebo na genitální a negenitální podle toho, zda ho žena dosáhla drážděním genitálu, nebo jiných částí těla.

Také do různých typů orgasmů patří mokrý orgasmus. „Ten nejčastěji ženy zažívají během stimulace jazykem či drážděním rukou v pochvě. Ve většině případů je potřeba velmi silného a rychlého dráždění pochvy, které muž penisem během soulože není úplně schopen zvládnout. Ruka či vibrátor jsou v tomto směru »jistější« pomocníci,“ vysvětluje sexuoložka.

VIDEO: Které potraviny zlepšují sex?