Bělejší díky papáji

Na exotické papáji si nejen pochutnáte, ale pomůže vám s lepším trávením a ke zdravějšímu chrupu. „Extrakt z papáji zvaný papain se přidává do přírodních zubních past, kde dokáže jemně rozpouštět bílkovinový povlak na zubech, omezuje jeho tvorbu, což pomáhá udržovat bělost zubů,“ říká zubní lékařka Jana Karbusická.

Rakytník zabraňuje zánětům

O rakytníku se říká, že je to vitaminová bomba. Příznivé účinky má i v souvislosti s ústní dutinou. „Extrakt z rakytníku obsažený v přírodních zubních pastách či ústní vodě má antibakteriální a protizánětlivý účinek,“ tvrdí Karbusická.

Heřmánek pomáhá při bolesti zubů

Heřmánek má protizánětlivé účinky a prospívá i dásním. Úlevu nabízí i při akutní bolesti zubů. Heřmánek se používá ve formě nálevu nebo odvaru. Můžete jím vyplachovat několikrát denně, dokud se bolest nezklidní.

Ananas – stop skvrnám

Dalším účinným ovocem v procesu bělení zubů je ananas obsahující enzym bromelain. Tento enzym zpracovává bílkoviny, narušuje jejich strukturu a tím zabraňuje tvorbě usazenin a pigmentace na povrchu zubů.

Kokos

Kokos jako náhrada zubní pasty. Kokosový ořech či olej působí protizánětlivě, ale kromě toho dokáže zuby účinně bělit. Někteří nanášejí kokosový olej ve ztuhlém stavu na zubní kartáček a používají ho jako přírodní alternativu zubní pasty.

Máta proti zánětům

Máta má i uklidňující, relaxační, protizánětlivé a tonizující účinky, které působí blahodárně na dásně. Pokud si připravíte z čerstvé máty nálev a budete ho pravidelně kloktat, účinně tímto způsobem dezinfikujete ústa.

Šalvěj

Šalvěj zabraňuje abraňuje zápachu z úst. Šalvěj má antiseptické, antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá likvidovat bakterie a omezuje mikroorganismy v ústech.

Vlašské ořechy pro zdraví dásní

Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem vitaminu B1, B2 a B3, kyseliny listové a vitaminu E. Z minerálních látek jsou bohaté na hořčík, fosfor a draslík. Obsahují také flavonoidy, které působí jako antioxidanty. Ty mají příznivý vliv na zdraví dásní a chrupu.

VIDEO: Mladému muži zničilo pití sladkých nápojů zuby