Různé druhy matrací mají odlišné výhody

Různá výška, tvrdost, počet zón i odlišné materiály hrají při výběru matrace roli. Vašemu tělu se přizpůsobí matrace vyráběné z paměťové pěny, které zároveň reagují na tělesnou teplotu. Naopak matrace s pěnovými pružinami mají prodyšný materiál a patří mezi cenově nejlevnější, bývají ale docela těžké. V současné době najdete na trhu i přírodní materiály, které mohou být obohaceny o výtažek z aloe vera a jsou vhodné například pro alergiky, pro lidi s kožními potížemi či bolestmi zad. Matrace prodává velké množství kamenných i online obchodů, pokud se ale pro nákup rozhodnete, nezapomeňte využít například slevový kupón Dormeo, který se na prodej výše zmíněných matrací specializuje.

Autor: Shutterstock

Na trhu najdete také sendvičové matrace, které se skládají z několika vrstev různých typů. U nich máte na výběr z více stupňů tuhosti, ty s tuhostí 3-5 si vybíráte, pokud vážíte více než 90 kg, jinak se řídíte především pocitem a vaši nejčastější polohou spánku. Již výše zmíněné pěnové matrace, které patří v současnosti mezi nejpopulárnější typ, se dělí na s PUR nebo se studenou (HR) pěnou. Nejvíce obchody prodávají matrace s PUR pěnou, neboť jsou elastické, přizpůsobivé a také levné. Naopak studená pěna výrazněji odvádí teplo a je prodyšnější, což napomáhá menšímu výskytu roztočů a plísní. Zároveň má tato matrace dlouhou životnost a tvarovou stálost. Při nákupu vaší preferované matrace vám pomůže ušetřit Pro spánek sleva, v sortimentu objevíte právě sendvičové typy i ty se studenou či PUR pěnou.

Na trhu se vyskytují i jiné než klasické dřevěné postele

Postele se vyrábí z různých materiálů, v domácnostech se nevyskytuje tedy pouze klasická dřevěná, ale také kovová, čalouněná, či z eko kůže. Kvalitní provedení jednolůžka i dvoulůžka zajišťuje dlouhou životnost i příjemný spánek. Obchody postele zpravidla nabízejí bez matrace, aby si ji mohl každý vybrat podle svých představ a potřeb. Při výběru kvalitní postele vám zlevní objednávku na e-shopu Nábytek Helcel slevový kupón.

Čalouněné postele bývají oblíbené z důvodu možnosti volby různých barev potahu, můžete si tak vytvořit vzhled přímo podle vašich požadavků. Dřevěné vám díky vynikající životnost i pevnosti budou sloužit dlouho a kovové dají místnosti jedinečný vzhled. Typ Box spring neboli kontinentální postel se řadí mezi luxusní vysoké se zvedacím mechanismem úložného prostoru, zároveň se hodí pro vysoké matrace. Za velmi praktické lze u postelí považovat právě úložný prostor, kam schováte například peřiny pro hosty či jiné drobnosti.

Autor: Shutterstock

Rozměry postele i typ roštů jsou důležité pro pohodlí při spánku

Při výběru postele hrají roli také rozměry – dvoulůžko lze zakoupit ve velikostech 140 x 200 cm, 160 x 200 cm, nebo i s rozměry 180 x 200 cm. Standardní rozměr jednolůžka je 90 x 200 cm, ale může mít velikost i 120 x 200 cm. Rozměry postele vybírejte podle prostoru, kam ji umisťuje, ale také přihlédněte k velikosti a preferencím osoby. Dávejte si pozor také na pevnost materiálu i pohodlí. Způsob, jak se vám na postel bude sedat a ráno z ní zvedat, ovlivňuje výška, ale i volba roštů a již zmíněná matrace.

Lamelový nebo segmentový rošt zaručí matraci dlouhou životnost. Pružnost matrace i její vzdušnost ovlivňují lamelové rošty, a to nejlépe s minimálním počtem 28 lamel. Prodávají se základní, výklopné i polohovací rošty, a to například s ručním polohováním a vyklápěním nožní části. Segmentové rošty nejsou tolik známé možná i z důvodu vysoké ceny. Nezávislé segmenty tohoto roštu lépe reagují na zatížení matrace.