Jaký pes pro alergika?

Trpíte alergií na psy, ale maté radí čtyřnohé kamarády? Přečtete náš článek a zjistěte si, jaký je vhodný pes pro alergiky. Než si vyberete mazlíčka, musíte vědět několik věcí. Především nevybírejte ze psů, kteří za normálních okolností moc slintají. Méně alergická plemena mají vlasovou srst, krátkou srst bez podsady, nebo dokonce nemají žádnou - ti budou nejlepší pro alergika. Vhodná budou také plemena jejichž srst nepouští.

Pudl je velmi populární pro alergiky. Tito psi mají docela dlouhou srst, ale zase mnohem méně alergenů než ostatní plemena, proto nezpůsobí silné alergické reakce. Pudli neztrácejí mnoho vlasů, diky tomu nevadí lidem s citlivějším imunitním systémem.

Maltézáčky a Shih-tzu jsou taky dobré pro alergiky. Tito čtyřnozí kamarádi mají něco společného - místo srsti mají normální vlasy bez alergické podsady. Jejichž vlasy nevypadají tak často, a nepůsobí alergické reakce, proto jsou tyto dvě plemena považována za nejlepší pro alergiky. Musíte si však pamatovat, že dlouhé a hedvábné vlasy taky vyžadují pravidelné česání a stříhání.

Co způsobuje alergii na psa?

Lidé se mylně domnívají, že alergie na zvířata způsobuje jejich srst. V podstatě se uvolňují dráždivé látky z pokožky (se žláz), ačkoli zdrojem těchto látek mohou být lupy v psí srsti nebo samotné chlupy. Alergeny se ale uvolňují i do vzduchu nebo ulpívají na předmětech, i když pes ztratí vlasy během línání. Srst působí alergickou reakci celý čas. Reakce na určité bílkoviny nacházející se v látkách, které vylučuje psí kůže, je obvykle nejsilnější. Psi také vylučují bílkoviny, které skončí v jejich slinách, slzách a moči. Některé osoby jsou velmi citlivé na tyto proteiny. Jsou tedy dvě hlavní skupiny alergenů.

Mezi nejčastěji popisované příznaky v tomto případě patří dušnost a jiné respirační příznaky. Dále mezi ně patří také intenzivní kýchání, ucpaný nos a otok nosní sliznice a svědění v oblasti nosu, bolest krku, bolest hrdla, dušnost a kašel. Někteří cítí svědění kolem očí a mají červené, svědivé oči. Občas alergie na zvířata může také způsobit bolest hlavy, slzení očí a parosmie (když osoba cítí pach jinak než zdravý člověk). 

Dokonce pokud vaše alergie na psa nespadá do kategorie těch nejtěžších, můžete i tak přemyslet zda si pořídit psa, a které plemena budou nejvíce vhodná. Pokud psy milujete a nechcete se vzdát jejich přítomnosti, pamatujte na správný výběr a udržení úklidu v domácnosti pro minimalizovaní alergenů a zmírnění příznaků. Pořad se můžete stát skvělým psím páníčkem.