Špatný výběr zubního kartáčku

Pro správné vyčištění chrupu je kartáček klíčový. Mechanicky odstraňuje zubní plak, což je měkký, lepivý, žlutobílý mikrobiální povlak. Bakterie obsažené v zubním plaku patří k základním příčinám vzniku zubního kazu, zánětu dásní a parodontitidy. Správný zubní kartáček a jeho efektivní používání doporučí zubní lékař či dentální hygienistka.

„Obecně lze říci, že jednoduchá hlavička s rovnými vlákny je základ. Vhodné je vyhnout se příliš tvrdým vláknům, která mohou poškodit sklovinu. Ta nejjemnější vlákna jsou zase jen pro ty, kteří se naučili správnou techniku čištění zubů, a navíc ji kombinují s mezizubním kartáčkem,“ vysvětluje stomatolog MUDr. Pavel Smažík. Kartáček je dobré vyměnit ideálně za 2 až 3 měsíce.

Časté pucování

Není nutné pucovat zuby po každém jídle. Například po ovoci či kávě je dokonce dobré chvíli počkat, než se pH v ústech ustálí. Kyseliny obsažené v jídle mohou totiž naleptat zubní sklovinu a čištěním si pak spíše uškodíte. Pokud máte potřebu si zuby přesto vyčistit, počkejte zhruba půl hodiny.

Přílišný tlak při čištění 

Velmi častou chybou je přílišný tlak vyvíjený na zubní kartáček při jeho použití. Při větším tlaku nebude výsledek efektivnější, ani nedojde k důkladnějšímu odstranění zubního plaku. Naopak dojde k rozestoupení vláken a ta nejproblematičtější místa se nevyčistí.

Nedostatečná doba

Běžná doba, kterou věnujeme čištění zubů, je asi 60 vteřin, a to je málo. Každá ploška zubu by se měla vyčistit zvlášť s důrazem na čištění těžko přístupných míst. Dobré vyčištění zabere několik minut a budete k němu potřebovat nejen zubní kartáček, ale i další pomůcky.

„Důkladná večerní zubní hygiena má několik výhod. Jednak na ni máte dost času, jednak usínáte s dobrým pocitem, ale především jsou dobře vyčištěné zuby více chráněné,“ říká Smažík s tím, že v době spánku, kdy organismus odpočívá, je snížená tvorba slin a omezený pohyb jazyka a rtů, a tak nedochází k přirozenému oplachování zubů.

„Bakteriím se při nevyčištěných zubech lépe daří se pevně usadit na povrchu skloviny a produkovat kyselé látky, sklovinu poškozující,“ vysvětluje.

Jak na čistění zubů?

Naneste pastu na kartáček. Začněte čistit přední zuby směrem od dásní. Pokračujte podobně na vzdálenějších zubech.  Vyčistěte zadní stranu chrupu. Stoličky čistěte krouživým pohybem. Jazyk čistěte od kořene ke špičce.

Dočistěte zubní nití a mezizubními kartáčky, ústa vypláchněte ústní vodou. A máte hotovo!

Dentální hygiena. Proč je nutné pravidelně odstraňovat zubní kámen?