S tloušťkou Tereza bojovala bez úspěchu od dětství. Proto se také rozhodla jít na operaci. Podstoupila gastrický bypass u MUDr. Michaela Vraného, který šéfuje nově otevřené metabolicko-bariatrické jednotce Nemocnice Na Františku. „Bála jsem se, že budu muset vynechat některá jídla, ale musela jsem jen výrazně zmenšit porce na 150 ml. Za první tři měsíce jsem měla dole 30 kilo.“

Před operací vážila dívka 180 kg.
Autor:  Dan Černovský, archiv Terezy Salavcové

Dnes Tereza váží 90 kg. „Operace mi úplně změnila život. Už se nestydím za své tělo, zajímám se o módu, rodina i přítel mě podporují. Dokonce spravuji webové stránky Mojeléčbaobezity.cz, kde se můžete dozvědět vše o rizicích obezity, druzích operací a podívat se na příběhy lidí, kteří tento zákrok podstoupili. Včetně toho mého,“ uzavírá své vyprávění mladá žena.

Komu operace pomůže?

Bariatrické operace jsou vhodné pro pacienty, jimž obezita znesnadňuje život a nejsou schopni ji řešit jinak. „Důvodem k provedení operace je BMI nad 40, případně i nižší, pokud pacient trpí dalšími onemocněními. Zákrok hradí zdravotní pojišťovny,“ vysvětluje MUDr. Michael Vraný z Nemocnice Na Františku.

Obezita a koronavirus

Data několika světových studií prokázala, že obezita je jedním z hlavních rizikových faktorů onemocnění covid-19. Nárůst hospitalizací na JIP u obézních pacientů s koronavirem je o 74 % vyšší než u neobézních a riziko úmrtí je až o 48 % větší.

Fotogalerie
5 fotografií

Marek (45) vážil 280 kilogramů! Podívejte se na jeho příběh.

Video
Video se připravuje ...

Marek (45) vážil 280 kilogramů. Andrea Ulagová