Příčiny nadýmání

U krátkolebých plemen, jako je třeba francouzský buldoček, to může být vstřebávání nadbytečně spolykaného vzduchu při krmení, hlavně když hltají. V těchto případech je dobré rozdělit krmnou dávkou do dvou dávek, aby pes neměl nutkání vše rychle sníst. Krmivo dávejte do vyvýšené polohy, je to lepší pro zažívání. Co se týká velikosti granulí, tak volte spíše menší. Jsou lepší na trávení.

Pozor na hltání

Občasná plynatost je u psa normální. Pokud však překročí určitou míru, je dobré změnit pár zvyků, především stravovacích.

Může upozornit na vážnou nemoc

Většinou bývá důvodem plynatosti nekvalitní potrava, a především nesprávné zdroje bílkovin v krmivu. Příčinou může být i zbytečně vysoký obsah obilovin. To může mít za následek přemnožení škodlivých bakterií. Obzvlášť nebezpečné je přemnožení a výskyt bakterie Enterococcus faecalis ve střevech. Za špatným trávením a vzniku plynatosti může být i nedostatek pohybu psa nebo jeho nadváha.

Hlídejte pejska při venčení

Důležité je také hlídat psa při venčení. Můžete krmit sebekvalitnějším krmivem, ale pokud má slabost pro odpadky, nic to nepomůže. Dávejte si pozor při nočním venčení, zkažená potrava nemusí způsobit jen nadýmání, ale i nehezkou otravu. Nekrmte také psa od stolu. Jednak to není výchovné a jednak lidské jídlo, především tučná masa mohou psům způsobit nehezké zažívací problémy.

Autor: iStock

Navštivte veterináře

Když nadýmání trvá delší dobu, nebo silně zapáchá, je dobré navštívit veterináře. Přemnožení škodlivých bakterií může ve stáří vést až ke zhoubným nádorovým onemocněním. Flatuence může také znamenat přítomnost parazitů ve střevech. V tomto případě je dobré zkusit psa odčervit.

Změňte krmivo

První radou při nadměrné plynatosti u psa bývá výměna nevhodné potravy. „Pokud krmíte extrudovanou potravou (vyráběnou teplem), vyzkoušejte přechod na granule lisované za studena s laktobacily. Rychleji se tráví, neobsahují lepek, sóju ani chemii, které mohou dráždit zažívání. Laktobacily v granulích také pomáhají udržovat vyváženou střevní mikroflóru a posilovat imunitu psa,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek z Yoggies.cz.