Jedinou spolehlivou prevencí proti chřipce je očkování. To v minulých letech lidé podceňovali a letos se situace právě kvůli koronaviru výrazně zlepšila. Stát nechal navýšit o dvacet procent dodávky vakcíny do Česka, a k dispozici tak bude 870 tisíc kusů. Kdo by se měl nechat očkovat především? Senioři nad 65 let věku a chronicky nemocní.

Kdo pro očkování?

Lidé s nemocnými ledvinami

Pacienti s poruchami ledvin se řadí mezi rizikovou populaci. Ve srovnání s neočkovanými se u očkovaných dialyzovaných osob chřipka objevuje v menší míře (o 13 %), méně se potýkají se zánětem plic, jsou méně často hospitalizovaní (o 16 %) a rovněž se u nich snižuje míra úmrtnosti (o 30 %).

Kardiaci

Až 52x víc ohrožuje chřipka na životě kardiaky, proto by ji neměli podceňovat. Je prokázáno, že očkování u těchto pacientů může snížit výskyt cévních mozkových příhod a také počet infarktů myokardu až o 67 %.

V důsledku chřipky u nás zemře 1500 – 2000 osob ročně. To je 2 – 3x více úmrtí než při dopravních nehodách
Autor: Profimedia.cz

Lidé s astmatem

Mají oproti běžné populaci až 120x větší riziko úmrtí na chřipku. Absolvují-li očkování, sníží se u nich výskyt chřipky až o 89 %. U astmatických dětí pak snižuje vznik akutních astmatických záchvatů o 41 %.

Diabetici

Až 6x vyšší pravděpodobnost, že onemocní chřipkou, mají cukrovkáři. Bohužel ovšem i 3x vyšší pravděpodobnost, že na následky chřipky a jejich komplikace zemřou. Preventivní očkování u nich dokáže výrazně snížit výskyt chřipkového onemocnění a bylo prokázáno, že např. u pacientů s diabetem typu 2 ve věku 18 – 64 let dokáže zabránit případné hospitalizaci až z 58 %.

Pacienti s CHOPN

Velice rizikoví jsou pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Pokud chytí infekci, jejich potíže se rapidně zhorší. Dobrá zpráva je, že účinnost vakcinace u těžké formy CHOPN je až 75 %.

 

Video
Video se připravuje ...

Prymula: Máme i jiná onemocnění. Hygiena se ale zaměřuje na koronavirus. Blesk - Jan Jedlička, Nikola Forejtová