Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Krutý osud Dominika (19): Nejdřív dětský domov, pak děsivá nehoda a kóma!

Autor: Tomáš Koníček - 
19. září 2020
05:02

Přežil jen zázrakem. Dlouhých 326 dní ležel v nemocnici. Dominik Pernica (19) z Ivanovic na Hané na Vyškovsku se i téměř dva roky po těžké autonehodě snaží rozpohybovat své tělo, aby mohl znovu žít normální život. Kromě silné vůle ale potřebuje i drahé speciální rehabilitace.

Dominik ležel po bouračce pět měsíců v kómatu. „Stal se z něj ležák a doktoři nám nedávali žádnou naději,“ říká jeho sestra Kristýna Pernicová (24), která se o něho stará. Naštěstí je velký bojovník a dostal se z nejhoršího. I tak ale dlouhá absence pohybu udělala své.

Třese se

„Jeho největší problém je třes. I když už chodí, hodně věcí sám nezvládne. Třesou se mu ruce i kolena. Nenamaže si rohlík nebo neodnese hrnek,“ popisuje Kristýna. Podle ní byl jeho intelekt zasažen jen částečně. „Má hlavně problémy s pamětí. Jeho předchozí život jsme mu museli připomenout. Nevěděl ani svoje jméno,“ vysvětluje sestra, které s péčí pomáhá ještě její přítel a také další sestra. Rodiče totiž nemají, všichni tři sourozenci vyrůstali v dětském domově. Proto nemohou počítat s podporou rodiny.

Drahé rehabilitace

Nadějí na zlepšení stavu jsou speciální rehabilitace. Pojišťovna je však hradí jen částečně, a tak se musí doplácet za měsíc téměř 70 tisíc. „Nemůžeme si to dovolit. Přitom kdyby chodil na takové rehabilitace ob měsíc, výrazně by se jeho stav zlepšil. Od normálního stavu je ještě hodně daleko,“ říká Kristýna.

Dominik se sestrou  Kristýnou, před osudnou nehodou. Dominik se sestrou Kristýnou, před osudnou nehodou. | Kristýna Pernicová

Co se stalo?

Na konci září 2018 seděl Dominik v autě, které z neznámých důvodů najelo bočně do stromu. Zatímco řidič zemřel, tehdy čerstvě sedmnáctiletý mladík zázrakem přežil, stejně jako další dva pasažéři na zadních sedadlech. „Hasiči Dominika 40 minut vystříhávali. Strom prošel dveřmi, kde seděl. Nikdo nechápal, jak se tam zmáčkl,“ popisuje Kristýna.

30. 9. 2018: Auto, v kterém mladík málem přišel o život. 30. 9. 2018: Auto, v kterém mladík málem přišel o život. | Kristýna Pernicová

Rok v nemocnici

Po vyproštění mladíka převezl do brněnské nemocnice vrtulník. Výčet zranění byl šílený: „Měl poranění axonů v bílé hmotě mozkových hemisfér, krvácení mezi mozkovými obaly, otok způsobený krvácením do mozkové tkáně, zhmoždění plíce a akutní ventilační selhání, zlomenou pažní kost, zlomenou pánev, zhmoždění břišní stěny a ještě několik dalších zranění,“ popisuje Kristýna. I tak se lékařům podařilo Dominika zachránit a po 326 dnech ho propustili do domácí péče.

Každá koruna pomůže k zázraku

Stav Dominika nyní vyžaduje stálou péči. „Pracuje na sobě a chtěl by to dotáhnout dál,“ říká sestra. Pomoci mohou ale dobří lidé příspěvkem na rehabilitační pobyty a drahé zdravotní pomůcky. K tomu jim Asociace rodičů a dětí s DMO a přidruženými neurologickými onemocněními ČR zřídila u FIO banky transparentní účet. I malý příspěvek může pomoci!

„Nevím, jestli je možné vybrat tolik peněz, ale zázraky se dějí. Bráška žije, je tu s námi. Tak třeba se stane ještě další zázrak, který ho vyzvedne do normálního života,“ říká Kristýna. 

Bojoval v kómatu

První dny po nehodě Dominik přežil jen díky přístrojům. „A také díky skvělé práci lékařů v nemocnici v Brně-Bohunicích,“ říká jeho sestra s tím, že mladík byl dva týdny v umělém spánku a dalšího téměř půl roku v kómatu. Celou dobu měl různé komplikace. „Stále měl horečky, různé záněty a zápaly plic. Začaly se mu zkracovat svaly a doktoři mu víceméně nedávali žádné naděje na zlepšení,“ říká mladá žena. 

Téměř jeden  celý rok strávil v nemocnici. Téměř jeden celý rok strávil v nemocnici. | Kristýna Pernicová

Z ležáka na vozík

Dominik po sedmi měsících v olomoucké nemocnici ušel kus cesty. „Z úplného ležáka v kómatu z něj pak bylo úplně něco jiného. Něco, v co nikdo ani nedoufal na samotných začátcích, že by to bylo vůbec možné,“ říká Kristýna.

„Domča zvládal pár kroků s rehabilitačními sestřičkami a spolu s vysokým chodítkem. Sám se zvládal trochu pohybovat i na invalidním vozíku. Zvládl i pár slov, i když mu tedy nebylo moc rozumět,“ popisuje dále s tím, že mladík byl poté převezen do Hamzovy odborné léčebny a rehabilitačního ústavu v Košumberku, kde se začalo s větší rehabilitací. 

 

Brnooo ( 22. září 2020 19:17 )

A co? To je problém si zažádat pojišťovnu řidiče, byť mrtvého, o pojistné plnění?

Brnooo ( 22. září 2020 19:16 )

To nevím, ale jako oběť autonehody má přece právo na plnění z povinného ručení řidiče

kacudov@seznam.cz ( 19. září 2020 18:54 )

Když neznáte neposuzujte, domca byl jako spolujezdec řidič je mrtvý , znám je osobně, a že jsou sirotci za to nikdo nemůže

kralovna-vsech-mori ( 19. září 2020 14:44 )

Protože na nehodě měl svůj díl zavinění?

Brnooo ( 19. září 2020 14:35 )

Ten příběh koluje už od jara. Spousta otázek šla na sestru - především proč si nepožádali o odškodnění oběti autonehody pojišťovnu řidiče. Proč nepožadovali nic po řidiči, byť v rámci dědického řízení? To je pak těžký jen brečet na facebooku, že nejsou peníze, když má možnost peníze získat a nechce.

Zobrazit celou diskusi