Otrav psů je celá řada. Nejčastější jsou ty, které způsobují rodenticidy (jedy na hlodavce), metaldehydy (jedy na slimáky) a fridex. U psů mohou vážné potíže způsobit i toxiny obsažené ve zkažené potravě nebo vodě.

„Takovými jsou např. toxiny bakterií, ja ko je botulotoxin nebo třeba plesnivé krmivo. Mezi méně obvyklé patří otrava avokádem nebo čokoládou. Mnoho lidí čokoládu podceňuje, ale pejsek malého plemene může po požití vysokoprocentní čokolády i zemřít,“ říká odborník na psí výživu Jiří Švihálek z Yoggies. Avokádo může u psa způsobit průjem a zvracení.

Jaké jsou příznaky?

„Nastane-li otrava, tak většinou dojde k rychlému zhoršení zdravotního stavu zvířete. Mezi nejčastější příznaky patří úporné zvracení, slabost, apatie a nechuť k jídlu. U otrav rodenticidy lze pozorovat i krvácení z tělních otvorů nebo krev ve stolici. U velkého množství otrav jsou v posledním stadiu typické křeče, u některých naopak neschopnost pohybu a slabost svalů,“ popisuje MVDr. Markéta Rázgová.

MVDr. Markéta Rázgová
Autor: Mária Rušinová, scom,

Zrádné sinice

Psi se rádi koupou v různých rybnících a tůních, tam na ně ovšem číhá riziko otrav sinicemi. Ideální volbou jsou tak čisté řeky a přehrady. Pozor si dejte také na koupání v moři, i slaná voda může psovi způsobit zažívací potíže.

První pomoc

*Nejdříve je nutné vyvolat zvracení – ideálně do 30 minut od pozření. K tomu můžeme použít po lžičkách podávaný peroxid vodíku (2% dezinfekce) nebo také hořčici naředěnou vodou.

*Po vyzvracení je nutné co nejdříve vyhledat veterinárního lékaře. Dalším postupem je většinou infuze, která slouží k propláchnutí organismu a rychlejšímu vyloučení toxinů z těla.

*U otrav rodenticidy se podávají vysoké dávky vitaminu K, které by si ovšem chovatel sám bez konzultace s veterinářem neměl ordinovat. Dále se také podávají speciální gely, jež na sebe vážou toxiny ve střevě.

*Pokud se otrava zachytí včas a většina jedu je vyzvracena, je prognóza na uzdravení všeobecně velmi dobrá. Řeší-li se ale otrava až ve chvíli, kdy se objeví klinické příznaky a změny zdravotního stavu, může dojít k úhynu nebo přinejmenším k doživotním komplikacím.

*Otravy psů mívají za následek postižení ledvin a jater; může zůstat, často doživotně, velmi citlivé trávení. U otrav potravinami pomáhají probiotika.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak správně koupit psa? Do boje s nevědomostí se pustili i veterináři. Na svém webu radí, jak nenaletět množitelům Kateřina Lang