Obliba přírodních koupališť mezi Pražany roste, jasným důkazem jsou třeba biotopy Radotín a Lhotka, které bývají v parných dnech přeplněné k prasknutí a na osvěžení v jejich přírodních vodách se stojí nemalé fronty. Na to reagovaly i Žluté lázně, které na základě velmi dobrých výsledků rozboru vody ve Vltavě před letošní sezónou zprovoznily „bazén“ přímo v řece.

Ještě v 50. letech minulého století byla Praha plováren plná. Kromě Žlutých a Modrých lázní (názvy měly podle barvy plotu) tu byla Občanská plovárna, dnes spíše známá jako restaurace a bar, nebo plovárna Slovanka u ostrova Žofín. Plovárny z Prahy postupně zmizely po výstavbě vltavské kaskády. A právě na tuto tradici chtějí navázat i provozovatelé nové plovárny na Štvanici.

Původní plovárnu odnesla povodeň

„Plovárna tu bývala ještě relativně nedávno. Jako jedna z mála přežila až do povodní v roce 2002, kdy ji odnesla voda. Místy jsou po ní ještě vidět stopy. My jsme se rozhodli, že plovárnu obnovíme. Navíc kvalita vody ve Vltavě je mnohem lepší, než bývala dříve, a tak se rozhodně není čeho bát,“ řekl David Boháč, jeden z provozovatelů.

Plovárna Baden Baden se otevře na Štvanici
Autor: Baden Baden

Tento rok bude pro plovárnu spíše takovým zkušebním. „Všechno se kvůli koronaviru posunulo a zkomplikovalo. Přesto věříme, že se náš nultý ročník osvědčí a příští rok otevřeme „naostro“. Už nyní ale budou pro návštěvníky připravena lehátka, samozřejmě i sprchy a toalety a nějaké to občerstvení. Když nám to počasí dovolí, rádi bychom fungovali až do září,“ popisuje Boháč.

Za rok bude pláž i dřevěné molo

Do příštího roku ale chtějí provozovatelé na Štvanici vybudovat plnohodnotnou plovárnu se vším všudy. „Dnes náš záměr schválilo i zastupitelstvo Prahy 7, takže doufáme, že do toho příští rok vlítneme naplno. V plánu máme kromě písčité pláže a brouzdaliště pro děti i vybudování dřevěného mola. A samozřejmě nesmíme zapomenout na nějaké ty sportovní aktivity, které k létu a vodě patří. V plánu máme hřiště na beachvolejbal a badminton nebo třeba půjčovnu paddleboardů,“ přiblížil plány Boháč.

Plovárna se bude jmenovat Baden Baden – stejně jako skupina, která ji bude provozovat. Oficiální otevření proběhne ve čtvrtek 13. srpna od 17:00, kam jsou podle Boháče všichni srdečně zváni.

Baden Baden nejsou na pražské scéně žádnými nováčky. Stojí za úspěšnými projekty, jako je třeba Containall, dejvická Klubovna, pražská výstava Pokoje nebo festival Povaleč.

Fotogalerie
16 fotografií