Mrtvice Milana skolila doma. „Naštěstí byla doma dcera, která mi zachránila život tím, že mě vytáhla ze zatopené toalety. Při atace jsem totiž strhl nádrž na záchodě a malý prostor zaplavila voda.“ Rodina poté zavolala záchranku. A posádka už tušila, že Milana ranila mrtvice.

 

Hra o čas

Milan se bohužel na sál dostal až po 5,5 hodině od příhody. A to je podle odborníků dost pozdě, což potvrzuje i Michaela Čurdová, ergoterapeutka z Rehabilitační kliniky Malvazinky. „Léčba po prvních příznacích mozkové příhody by měla být opravdu co nejrychlejší. Mozkové buňky totiž odumírají bez přísunu krve a kyslíku již po 5 minutách. Čím rychleji je tedy zahájena léčba, tím má pacient vyšší šance na zlepšení zdravotního stavu,“ vysvětluje.

Epilepsie a deprese

Milan se potýká se ztrátou hybnosti končetin, dále také s poruchou řeči, depresí a sekundární epilepsií. „Psychicky mi moc pomáhají naši dva psi, rád se scházím s kamarády a kolegy z práce, ale »hnacím motorem« je pro mě jednoznačně rodina a vidina toho, že bych se jednou mohl alespoň částečně vrátit do práce a k tomu, co mě baví,“ doufá nemocný muž.

Cévní mozková příhoda

Jde o akutní onemocnění, při němž dochází k poškození mozkové tkáně v důsledku poruchy krevního zásobení. Tento stav bývá způsoben ucpáním cévy krevní sraženinou (až v 85 % případů) nebo prasknutím cévy a následným krvácením do mozku.

Jedná se o jednu z nejčastějších příčin úmrtí a dlouhodobé invalidity. Typickou věkovou kategorii představují lidé nad 60 − 65 let věku, mrtvice se však nevyhýbá ani mladším ročníkům, výjimkou nejsou ani třicátníci.

Jak poznat mrtvici

„První příznaky mozkové příhody se často projevují poklesem koutku. Dotyčný se nezvládne usmát nebo vycenit zuby. Dále také ochrnutím končetin – při 10sekundovém předpažení jedna z končetin klesá. Častá je i změna citlivosti dané poloviny těla. Může se objevit i porucha řeči – požádejte o jednoduchou odpověď, např. jak se dotyčný jmenuje,“ vysvětluje ergoterapeutka Michaela Čurdová.

 

 

Fotogalerie
4 fotografie