„Moje tělo ten starý model odmítalo přijmout, a kardiostimulátor proto nefungoval tak, jak měl. To jsem pak trpěla dušností, nadměrným pocením a nízkým tlakem. Přístroj se tedy musel často měnit a naposledy se mi tkáněmi propadl až hluboko do prsa,“ vypráví slečna Nikola a pokračuje: „Letos v dubnu se můj ošetřující kardiolog z Motola Martin Polák spojil s profesorem Petrem Neužilem a ten navrhl, že mi naimplantuje nejnovější bezdrátový kardiostimulátor přímo do srdce," popisuje Nikola. A to se také stalo.

Operatér prof. Neužil s pacientkou, které před pár hodinami implantoval nový kardiostimulátor.
Autor: Robert Klejch, Medtronic

První v Česku i Evropě

„Jsem první v Česku i v Evropě s tímto druhem funkčně inovovaného kardiostimulátoru. A znamená to, že nebudu muset chodit každé tři roky na výměnu přístroje, nepřibudou mi jizvy a pan profesor slíbil, že pomůže zařídit i plastiku prsa, které mi starý model velmi zdeformoval,“ usmívá se Nikola, se kterou Blesk mluvil den po operaci, když se právě chystala jít domů. Nakonec ještě vyjádřila velký dík svému kardiologovi Martinu Polákovi a celé kardiologii na Homolce za skvělý profesionální a lidský přístup.

Bezdrátové a výkonné

Bezdrátové kardiostimulátory začal používat profesor Neužil v roce 2012 a od té doby jich na Homolce voperovali už 265. Pro Nikolu však profesor vybral úplně nový typ Micra AV.

„Ten starší kardiostimulátor umí podporovat pouze činnost pravé komory bez součinnosti se srdeční síní. Nový umí detekovat mechanické pohyby síní a přizpůsobit jim stimulaci komor. Srdce tak přirozeně synchronizuje síně a komory,“ vysvětluje složitou činnost moderního kardiostimulátoru profesor Neužil a dále popisuje stav mladé ženy: „Toho jsme potřebovali dosáhnout u slečny Nikoly. Technické parametry původního přístroje byly nevyhovující, pacientka je na stimulátoru zcela závislá, a pokud by stimulátor vynechal, neměla by šanci přežít. Nehledě na to, že se přístroj musel často měnit a opakované implantace znamenaly pro pacientku zdravotní i nepříjemné kosmetické potíže.“

Prof. Petr Neužil vysvětloval, jak vkládal do Nikolina srdce přístroj, bez kterého se mladá žena neobejde.
Autor: Robert Klejch, Medtronic

O kardiostimulátoru Micra AV

● Na rozdíl od běžných kardiostimulátorů se nový typ nevkládá pod klíční kost, ale přímo do pravé srdeční komory.

● Je to velmi malá kapsle ve tvaru válečku o velikosti 2,6 cm x 6,7 cm a váží 1,75 g.

● Jde o nejmenší kardiostimulátor na světě, je 10x menší než ten běžný.

● Jeho životnost je 10 let.

● Implantace do srdce trvá 15 minut, pacient je při vědomí, zákrok je nebolestivý, pacient je druhý den po zákroku propuštěn domů.

Fotogalerie
6 fotografií