„Moč je koncentrovaný roztok, ve kterém se nacházejí kromě jiného i kamenotvorné látky. Především v teplých měsících je třeba příjem tekutin zvýšit, aby moč nebyla ještě více koncentrovaná. Zvýšený příjem tekutin částečně zvyšuje pH moči, a to především tam, kde pacient konzumuje hodně bílkovin,“ vysvětluje urolog MUDr. Pavel Drlík.

Kameny se tvoří v ledvinách i proto, že potrava obsahuje mnoho bílkovin a vápníku.
Autor: scom

Pomozte si správnými bylinkami

Pozitivní vliv na boj s ledvinovými kameny mají i některé bylinky. Vyzkoušet můžete třeba zlatobýl, přesličku, sadec nachový, řebříček obecný, kokošku pastuší tobolku, třezalku, kopřivu nebo exotickou bylinu Chanca Piedra.

Navyšte pitný režim

Jako první je třeba upravit pitný režim. V létě byste měli vypít až 3 litry tekutin. Při navyšování příjmu tekutin je důležité brát v potaz pocení, vysoké teploty, ve kterých se pohybujete, a míru fyzické aktivity.

Pozměňte svůj jídelníček

Dalším důležitým faktorem, který působí preventivně proti tvorbě anebo zhoršení ledvinových kamenů, je přizpůsobení jídelníčku. „Doporučujeme snížení příjmu živočišných proteinů, soli a normální příjem vápníku. Mléčné výrobky je ideální jíst mezi hlavními jídly. Část vápníku, který podporuje tvorbu kamenů, se totiž vysráží ve střevním traktu a odejde se stolicí,“ radí MUDr. Drlík.

Vyhněte se pivu i kole

Byť jako Češi občas rádi věříme, že naše skvělé pivo je lékem na vše, u ledvinových kamenů je potvrzený opačný efekt. Zvyšuje množství kyseliny močové v moči, a tím posouvá pH špatným směrem. Nepříznivý vliv mají také kolové nápoje, které v sobě mají kyselinu fosforečnou a cukr. Obě tyto složky mohou zvyšovat riziko vzniku kamenů. Pokud se tedy v létě budete chtít něčím studeným osvěžit, objednat si můžete s klidným svědomím vodu s citronem.

Sáhněte po pomocníkovi

Patříte-li do skupiny těch, kteří se s ledvinovými kameny potýkají opakovaně, můžete zvážit dodávání vhodných látek formou doplňků stravy. Pomoci vám mohou například citráty. Jsou to soli kyseliny citronové, které mají v lidském organismu schopnost vázat se s vápníkem, snižují jeho koncentraci v moči, a tak mohou pH moči zvýšit. To vede k pomalému rozpouštění některých kamenů a zabraňuje jejich další tvorbě.

Fotogalerie
3 fotografie