Odchyt včelího roje v uplynulých dnech řešili i hasiči z Cítolib na Lounsku. Včelky usazené u dětského hřiště v ulici Tyršovo náměstí poté putovaly zpátky ke včelaři.

Pokud objevíte včelí roj, můžete:

Kontaktovat nejbližšího včelaře v okolí a oznámit mu, že je u vás včelí roj. Je pravděpodobné, že se bude jednat o jeho roj. Včelař má k dispozici náčiní k bezpečnému odchytu roje. Je také možno kontaktovat místní včelařské sdružení.

V případě, že ve vašem okolí žádný včelař není, můžete kontaktovat hasiče, kteří rovněž disponují vybavením k odchytu roje. 

Pokud roj nikoho bezprostředně neohrožuje, je také možné prostě počkat, protože roj s největší pravděpodobností za několik hodin odletí. Je však skoro jisté, že v případě, že se včelstvo nedostane zpátky do úlu, nakonec uhyne.

Hasiči v Cítolibech na Lounsku odchytili včelí roj usazený u dětského hřiště.
Autor: Facebook: Hasiči Cítoliby

Co rozhodně nedělat: 

Z preventivních důvodů by se k roji neměli přibližovat lidé s alergiemi, malé děti, zvířata a senioři, které by případné pobodání mohlo ohrozit. ¥ Nepokoušejte se o amatérské »sklepnutí« roje. 

Nesnažte se roj zaplašit, polévat vodou atd.

Už jste ho viděli na vlastní oči?
Autor: scom

Co nevíte o včelách?!

Včelstvo se skládá z jedné matky, několika desítek tisíc dělnic a několika stovek trubců.

Včely se dorozumívají doteky tykadel, včelím tanečkem, pomocí vůně několika typů feromonů a také zvuky.

Při rojení odlétá stará matka z úlu s částí včel – vytváří roj a tak přenechává právě narozené matce své původní obydlí.

Každá včela má v úle svou úlohu, vykonává po určitou dobu jednu a tutéž činnost. Buď uklízí nebo krmí plod, nosí vodu, pyl, med či propolis, brání česno nebo staví plásty z šupinek vosku.

Včelí královna (matka) se páří za letu, a to jenom jednou za život s několika trubci. Poté klade 2 – 3 roky.

Trubec se páří také jednou za život. Hned poté ovšem mrtvý padá k zemi.

V zimě není v úlu žádný trubec. Včely je na konci léta odeženou od zásob a poté je doslova vyhodí z úlu.