Dna je metabolická nemoc způsobená puriny a kyselinou močovou. Ta se v podobě drobných a ostrých krystalků usazuje v kloubech a šlachovitých úponech, do nichž se zabodává. Tím dráždí nervové receptory v nich uložené, které pak předávají signály do mozku. Mozek celou situaci vyhodnotí a vnímá jako urputnou bolest. Dna postihuje muže až dvacetkrát častěji než ženy.

Příznaky

➤ Zarudlý bolestivý kloub nejčastěji u kořene palce na noze.

➤ Bolestivé mohou být i paty, kolena, zápěstí a klouby prstů na rukou.

➤ Vyčerpanost a horečka.

Příčiny

➤ Jídelníček s vysokým obsahem purinů (maso, luštěniny).

➤ Nadměrné pití alkoholu, slazených nápojů.

➤ Poranění na noze.

➤ Dědičné dispozice.

Dna se často objevuje v kombinaci s jinými onemocněním: vysoký krevní tlak, nemoci ledvin, obezita.

Doporučená strava

Doporučují se ovocné šťávy, mléčné výrobky, některé druhy zeleniny (mrkev, celer, brambory), ovoce (pomeranč, třešně, kiwi) a tmavé i bílé pečivo.

Proti bolestivým záchvatům

Dnavé záchvaty přicházejí ve vlnách a odeznívají několik dní. Bolest nejčastěji začíná v palci u nohy a postupně může přecházet dále do nohou. Objevují se otoky a záněty.

„Ke snížení množství kyseliny močové můžeme využít čisticí bylinky jako pýr, lopuch, židovskou mochyni a zpracované pupeny z jasanu a buku. Ty je vhodné zkombinovat také s protizánětlivou třezalkou, olší či vrbou,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Onemocnění je značně bolestivé.
Autor: Profimedia

Čemu se vyhnout

Nemocný by měl z jídelníčku vyloučit potraviny s vysokým obsahem purinů: maso, vnitřnosti (játra, ledvinky), uzeniny, tučné sýry, sójovou omáčku, čokoládu, luštěniny, kakao, špenát, česnek nebo celozrnné výrobky. Je třeba se vyhnout alkoholu.

Puriny a kyselina močová

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky, a proto se vyskytují v lidském organismu i v téměř všech rostlinných a živočišných potravinách. Kyselinu močovou máme každý v krvi a ta odbourává puriny v lidském těle tak, že odcházejí močí.