Dna je metabolická nemoc způsobená puriny a kyselinou močovou. Ta se v podobě drobných a ostrých krystalků usazuje v kloubech a šlachovitých úponech, do nichž se zabodává. Tím dráždí nervové receptory v nich uložené, které pak předávají signály do mozku. Mozek celou situaci vyhodnotí a vnímá jako urputnou bolest. Dna postihuje muže až dvacetkrát častěji než ženy.
Příznaky
➤ Zarudlý bolestivý kloub nejčastěji u kořene palce na noze.
➤ Bolestivé mohou být i paty, kolena, zápěstí a klouby prstů na rukou.
➤ Vyčerpanost a horečka.
Příčiny
➤ Jídelníček s vysokým obsahem purinů (maso, luštěniny).
➤ Nadměrné pití alkoholu, slazených nápojů.
➤ Poranění na noze.
➤ Dědičné dispozice.
➤ Dna se často objevuje v kombinaci s jinými onemocněním: vysoký krevní tlak, nemoci ledvin, obezita.
Doporučená strava
Doporučují se ovocné šťávy, mléčné výrobky, některé druhy zeleniny (mrkev, celer, brambory), ovoce (pomeranč, třešně, kiwi) a tmavé i bílé pečivo.
Nemoci kostí a kloubů nejprve nevidíte! A pak už je pozdě! Stojí i za arytmií, varuje fyzioterapeutka

Proti bolestivým záchvatům
Dnavé záchvaty přicházejí ve vlnách a odeznívají několik dní. Bolest nejčastěji začíná v palci u nohy a postupně může přecházet dále do nohou. Objevují se otoky a záněty.
„Ke snížení množství kyseliny močové můžeme využít čisticí bylinky jako pýr, lopuch, židovskou mochyni a zpracované pupeny z jasanu a buku. Ty je vhodné zkombinovat také s protizánětlivou třezalkou, olší či vrbou,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Čemu se vyhnout
Nemocný by měl z jídelníčku vyloučit potraviny s vysokým obsahem purinů: maso, vnitřnosti (játra, ledvinky), uzeniny, tučné sýry, sójovou omáčku, čokoládu, luštěniny, kakao, špenát, česnek nebo celozrnné výrobky. Je třeba se vyhnout alkoholu.
Puriny a kyselina močová
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky, a proto se vyskytují v lidském organismu i v téměř všech rostlinných a živočišných potravinách. Kyselinu močovou máme každý v krvi a ta odbourává puriny v lidském těle tak, že odcházejí močí.