Kdy je podle vás nejvhodnější začít s dietou?

„V okamžiku, kdy cítíte, že to dokážete. Máte dostatečně silnou motivaci, alespoň nějaký prostor pro sebe a neřešíte nějaké zásadní životní situace typu změna zaměstnání, kojení nebo třeba odvykání kouření.“

Program, který jste pro čtenářky a čtenáře Blesku sestavila, je na třicet dní. Kolik by během něj mohl člověk optimálně zhubnout?

„To je značně individuální. Za optimální je považován hmotnostní úbytek 0,5 – 1 kg týdně, což jsou 2 – 4 kg měsíčně. U někoho však může být úspěchem i to, že přestane nabírat.“

Podle jakého klíče jste redukční plán sestavovala?

„Plán je sestaven tak, aby bylo dosaženo energetického deficitu v průměru o 2000 – 2500 kJ oproti jídelníčku zdravých osob s nižším energetickým výdejem. Redukční plán je tedy nastaven na 6000 – 6500 kJ, jelikož zdravá žena nebo zdravý muž při nižším výdeji energie mají její doporučený příjem kolem 8000 – 9000 kJ. Co se týká poměru hlavních živin, důraz je kladen především na dostatečný příjem bílkovin a vlákniny. Při sestavování plánu jsem se snažila o pestrost a používání běžných surovin. Z mého pohledu je hodně důležité, aby bylo jídlo chutné, protože hubnutí nemá být o hladu a pokrmech bez chuti. Takové diety totiž končí tím, že se jen klepete, kdy to skončí a budete si moci dopřát něco pořádného. Moc bych si přála, aby to byl pro každého příjemný začátek zdravějšího a k sobě ohleduplnějšího životního stylu.“

Jaké je základní pravidlo, kterého by se měl člověk držet, aby vše proběhlo v pořádku a správně?