Epidemie chřipky přichází každoročně, obvykle v lednu. Onemocní až deset procent dospělých a pětina dětí. V sezoně na přelomu let 2018 a 2019 vyhledalo praktického lékaře 996 000 lidí. Z toho 625 muselo být hospitalizováno na jednotce intenzivní péče a 195 z nich zemřelo.

Nejvíc nemocných je mezi dětmi

„Nejvyšší nárůst nemocnosti evidujeme ve skupině dětí ve věku 6 až 14 let, v porovnání s předminulým týdnem o 23,8 procenta. Vyšší nárůst nemocnosti zaznamenaly i děti do pěti let,“ uvedl MUDr. Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.

Vakcína ještě nyní?

Ideální čas na očkování jsou podzimní měsíce. A co nyní? „Protože imunita po očkování nastupuje až po dvou týdnech, vakcinace je teď sice možná, ale je to už skutečně na poslední chvíli a nemělo by se to dál odkládat,“ doporučuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví.

„Proočkovanost zaměstnanců jsme meziročně zvýšili o 100%,“ říká předseda představenstva Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Ing. Michal Šnorek, Ph.D.(vpravo), který se nechal také očkovat.
Autor: Nemocnice České Budějovice

Českobudějovická nemocnice hlásí rekord!

Očkování se doporučuje i lékařům. Například v českobudějovické nemocnici spustili kampaň Očkujeme zaměstnance, chráníme pacienty. Tato nemocnice se loni zúčastnila akce Blesk Ordinace, která byla zaměřena hlavně na zdravotní prevenci. Je vidět, že nemocnice bere veškerá preventivní opatření vážně a na konci roku se jí podařilo proočkovat 40 % personálu. To je téměř 1200 zaměstnanců!

„Nejenže zdravotníci mají vyšší riziko, že se nakazí, ale navíc hrozí, že se sami stanou šiřiteli chřipky mezi nemocnými, tedy osobami, které mají nejvyšší pravděpodobnost, že v důsledku nákazy chřipkou mohou zemřít,“ uvádí MUDr. Aleš Chrdle, primář Infekčního oddělení českobudějovické nemocnice. „Pravděpodobně se jedná o nejvyšší proočkovanost zaměstnanců nemocnice v České republice,“ upozorňuje MUDr. Iva Šípová z epidemiologie Nemocnice České Budějovice.

Aktuální čísla

V probíhající chřipkové sezoně bylo do minulého pátku nahlášeno 40 závažných případů chřipky vyžadujících hospitalizaci. ● 8 nemocných infekci podlehlo. ● Každoročně s chřipkou souvisí zhruba 1500 až 2000 úmrtí.

VIDEO: Mýty kolem počasí a chřipky: Silný mráz viry nezabije, chybí vitamíny a slunce

Video
Video se připravuje ...

Mýty kolem počasí a chřipky: Silný mráz viry nezabije, chybí vitamíny a slunce Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený