Chřipku stále mnoho lidí zaměňuje s běžným nachlazením. Mívají podobné příznaky, liší se průběhem, který v případě chřipky může přejít v závažné komplikace. „Začátek chřipky je obvykle náhlý a prudký, s vysokými horečkami až ke 40 °C provázenými zimnicí. Nemocného trápí škrábání v krku, suchý a dráždivý kašel. Jedním z nejvýraznějších příznaků chřipky jsou bolesti – hlavy, svalů a kloubů. Ty způsobují pocit slabosti a únavy,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

Jak to funguje?

Když člověk onemocní chřipkou, v jeho těle se uvolňují látky, které mu pomáhají bojovat s infekcí. Bolesti jsou důsledkem této imunitní reakce, a přestože jsou nepříjemné, jsou dobrým znamením, že tělo funguje správně, aby si s nemocí poradilo.

Klid na lůžku, vitaminy a pití

Důležitý je klid na lůžku a zvýšený příjem vitaminu C, který je důležitý pro reakci imunitního systému na infekci. Nutný je také dostatečný příjem tekutin, který nahradí ztráty vzniklé pocením.

Jak zmírnit příznaky?

„Léčba chřipky je zaměřená na příznaky, které nemoc provázejí. Pomůže zmírnit horečku a bolesti hlavy i těla. Okamžitou úlevu poskytnou volně prodejná antipyretika, například ta s obsahem paracetamolu,“ upřesňuje MUDr. Lazák.

Víte, že...

…ročně se u nás chřipkou nakazí více než sto tisíc lidí?

…nejlepší prevencí proti chřipce je očkování?

…očkovat se můžete nechat v průběhu roku?

VIDEO: Hlavní hygienička: Očkovat proti chřipce je možné i teď, nejlepší ochrana je prevence.

Video
Video se připravuje ...

Hlavní hygienička: Očkovat proti chřipce je možné i teď, nejlepší ochrana je prevence redakce Blesk

Více o prevenci chřipky čtěte ZDE >>>