Mýtus:  Alergii na prach má každý

Ačkoli skoro všichni kýcháme nebo kašleme v zaprášeném prostoru, o pravou alergii nejde. Prach jen mechanicky dráždí náš nos a plíce. Jakmile se dostaneme na čistý vzduch, jsme zase v pořádku.

Pravda: Ohrožen je každý pátý

Až u pětiny populace se rozvine alergie na prach. „Na rozdíl od podráždění má bouřlivější průběh a trvá i poté, co se dostaneme z dosahu spouštěče. Mezi projevy patří kýchání, rýma, ucpaný nos, kašel, a dokonce i obtížné dýchání,“ vypočítává MUDr. Martin Hospodka z kliniky EUC Premium Praha.

Mýtus: Nebojím se, máme uklizeno

Hlavním důvodem alergie na prach jsou roztoči, našemu oku neviditelná stvoření. Alergie na prach se proto také označuje jako alergie na roztoče. Přestože se svědomitě staráme o pořádek, alergii to nevyřeší.

Pravda: Množství roztočů sníží roztočová opatření

Roztoči milují vlhko a teplo a přežívají v lůžkovinách, v kobercích a v textilních materiálech. Roztočová opatření jim komplikují život, odstraňují je z domácnosti a brání kontaktu s člověkem.

Mýtus: Roztočová opatření nic nestojí a jsou jednoduchá

Používání speciálních, pro roztoče nepropustných povlaků na lůžkoviny, praní lůžkovin v týdenním intervalu, pravidelné stírání povrchů a vysávání koberců s vysavači s HEPA filtry, dostatečné větrání a snaha odstranit z domácnosti koberce, závěsy a čalouněný nábytek – to vše je nezbytné kombinovat. Vyberete-li si ze seznamu pouze jednu metodu, počet roztočů to nezmění. Není snadné zbavit se jich...

Pravda: Opatření vyžadují disciplínu i peníze

Vstupní finanční investice na pořízení nezbytných prostředků se pohybuje v řádu tisíců korun, např. pořízení speciálního vysavače není levné.

Mýtus: Dodržováním roztočových opatření se alergie zbavím

Opatření nás však roztočů, a tím i alergie, zcela zbavit neumí. Podobné je to i s léčbou. Projevy alergie sice dokáže velmi dobře zvládnout, ale skutečnou alergickou přecitlivělost na roztoče vyléčit neumí.

Pravda: Jsou všude kolem

S roztoči se potkáváme v autech, MHD, ve škole, v práci a jsou i v našem oblečení. Důležitým doplňkem léčby alergie na prach je proto tzv. alergenová imunoterapie.

Co je alergenová imunoterapie?

Jde o bezpečnou a jednoduchou léčbu alergie na prach. Metoda využívá léčebného výtažku z roztočů v domácím prachu. Výtažek si alergik doma aplikuje do úst ve formě rychle rozpustné tablety. První příznivé účinky jsou patrné již za 2 až 3 měsíce.