Jsou nějaké následky po vazektomii, o kterých se nemluví? Pozitivní i negativní?

Muži po vazektomii mají více pohlavních styků, ale i více partnerek, to manželky slyší je velmi nerady. Z negativ - pokud je muž k vazektomii donucen a nepřeje si ji - což by samozřejmě být nemělo, může z toho mít psychické obtíže. Tedy v takovýchto případech jsme velmi opatrní.

Pane doktore, četl jsem článek o varikokéle a dost se v tom vidím - bolí mě na levé straně varlat, při pohmatu tam cítím, že je to tam takové "zduřelé". Mám s tím zajít za obvodním lékařem, nebo spíš rovnou za urologem? Je mi 37 let, mám sedavou práci, ale celkem hodně sportuji.

Návštěva urologa by byla lepší, můžete to doopravdy být varikokéla nebo nějaký chronický zánět v oblasti nadvarlete. K diagnostice je nutný ultrazvuk, ten většinou praktik nemá.

O penilních implantátech jsem nikdy nic neslyšel. Můžete prosím vysvětlit, jak to funguje a kolik lidí to má?

Funguje to dobře. Jedná se o hydraulický mechanismus, který se do penisu vpraví cca 5 cm řezem mezi penisem a šourkem a není vidět. Mezi varlaty je umístěna ovládací pumpa - když na ni zmáčknete, přepumpuje se tekutina do penisu a ten se zvětší a je tvrdý. Po akci zmáčknete na pumpě výpust, penis se zmenší a ochabne. Celosvětově to mají desítky tisíc mužů, v ČR přibližně asi stovka. Více informací najdete na www.penilni-implantaty.cz

 Zaujalo vás toto téma? Zbylé dotazy naleznete zde: