Paracetamol a obávané ADHD?

Se zprávou přišel deník Daily Mail. Odborníci zkoumali 14 tisíc dětí ve věku od šesti měsíců do 11 let a jejich matky. U nich se zaměřili na to, jak často ženy užívaly paracetamol v období mezi 18. a 32. týdnem těhotenství. Studie zjistila příčinnou souvislost mezi užíváním paracetamolu a poruchami chování u dětí včetně hyperaktivity a poruchami pozornosti.

Nejsilněji se tyto poruchy projevovaly u dětí kolem věku tří let. Častěji postihovaly chlapce než dívky a současně vědci vyloučili, že by byly způsobeny zdravotním stavem matky či sociálními faktory.

„Výsledky naší studie doplňují poznatky dřívějších výzkumů týkajících se například problémů s astmatem ve spojení s užívání paracetamolu během těhotenství,“ uvedl vedoucí studie Jean Golding. „Ženy by měly být během těhotenství velmi opatrné,“ dodal Golding.

Nejběžnější lék proti bolesti

Paracetamol je přitom nejrozšířenější lék proti bolesti. Je považován za bezpečný a mohou jej v běžném dávkování užívat i těhotné ženy. Vědci však upozorňují, že je zapotřebí dalšího výzkumu, současně upozornili, že paracetamol zůstává bezpečným lékem, pokud ženy trpí během těhotenství či kojení bolestmi.

Odborník: Bude trvat léta, než se to prokáže, nebo vyvrátí

To pro Blesk.cz potvrdil i vedoucí Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno MUDr. Petr Janků, Ph.D. 

„Musím si tu studii prostudovat, ale myslím si, že je to jen prvotní informace a vědecké zkušenosti jsou takové, že se objeví další studie, které to budou vyvracet, takže bude trvat ještě několik let, než se něco skutečně prokáže, nebo vyvrátí,“ soudí Janků s tím, že zatím se na léky s paracetamolem nahlíží jako na bezpečné.

„Běžně se užívají a jsou brány jako bezpečné ve všech trimestrech těhotenství. Zbytečně se léky jistě užívat nemají, ale léčit bolest musíme,“ uzavírá Janků s tím, že zatím studii není možné brát jako něco, podle čeho by bylo potřeba se řídit, nebo měnit zaběhnutou praxi.

VIDEO: „Lékový záznam pacientům extrémně pomůže. Vyžaduje ale i změnu chování lékařů a lékárníků,“ říká Dvořáček z AIFP

Video
Video se připravuje ...

„Lékový záznam pacientům extrémně pomůže. Vyžaduje ale i změnu chování lékařů a lékárníků,“ říká Dvořáček z AIFP Markéta Volfová, Lukáš Červený