Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kuřecí maso v létě? Přesně tolik hodin vydrží bez úhony mimo lednici! Jakým mýtům nevěřit?

/
  • 31. července 2019 ● 10:11

    Máte rádi kuřecí maso? Nejste sami! Nejméně třikrát týdně si ho podle průzkumů dá každý druhý Čech. O kuřecím mase ale koluje i řada mýtů. Víte, co je na nich pravdy?

  • 1.

    PŘI POKOJOVÉ TEPLOTĚ VYDRŽÍ NĚKOLIK HODIN

    NE! Kuřecímu masu rozhodně neprospívá »pobyt« v teple. Pokud jsou teploty vyšší než 32 °C, může maso zůstat venku pouze jednu hodinu. Při teplotách od 4,5 °C do 32 °C jsou to maximálně dvě hodiny. Po překročení této doby se bakterie, které mohou způsobit žaludeční potíže nebo salmonelu, začnou množit.

    Autor: Blesk.cz

  • 2.

    OZNAČENÍ CZ ZNAMENÁ ČESKÉ MASO

    NE! Chcete koupit jen maso z kuřat vypěstovaných v Česku, a tak hledáte na obalu značení CZ? Bohužel to nezaručuje, že výrobek pochází Česka. „Toto označení znamená pouze to, že poslední zpracování proběhlo u nás. Stejné je to například u vajec, proto se vždy raději ptejte po zemi původu,“ radí výživová specialistka Ivana Dlouhá.

    Autor: Blesk - Jan Doležal

  • 3.

    PO GRILOVAČCE HO STAČÍ DÁT DO LEDNICE A SNÍST ZA PÁR DNÍ

    ANO I NE! Záleží na tom, jak dlouho bylo maso po grilování na vzduchu. Jestli více než dvě hodiny, ani ho do lednice nedávejte a rovnou vyhoďte. Pokud jste ho ale dali do chladu včas, vydrží v lednici v uzavřené nádobě až čtyři dny. 

    Autor: iStock

  • 4.

    MÁLO PROPEČENÉ JE NEBEZPEČNÉ

    ANO! U kuřecího masa je důležitá dostatečná tepelná úprava. Maso nesmí být krvavé a musí jít dobře od kosti. Jinak hrozí bolesti břicha, dehydratace a vyčerpání organismu.

    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    JE PLNÉ ANTIBIOTIK A RŮSTOVÝCH HORMONŮ

    NE! Růstové hormony nesmějí chovatelé podávat zvířatům vůbec a v případě léčiv mohou používat jen ta schválená. "Používání léků na straně chovatele je podle EU klasifikováno jako úmyslné porušení předpisů," upozorňuje Dlouhá. Růstové hormony nesmějí chovatelé podávat zvířatům vůbec a v případě léčiv mohou používat jen ta schválená.

    Autor: Scom

  • 6.

    JE DIETNĚJŠÍ NEŽ JINÉ DRUHY

    ANO I NE! Ve srovnání s ostatními druhy mas má obecně nižší energetickou hodnotu, méně tuku a cholesterolu. Obsah tuku ale záleží na části těla, kterou konzumujeme. Kuřecí stehno s kůží může mít až 20 % tuku, a naopak vepřová kýta má 3 až 10 % tuku.

    Autor: Profimedia

  • 7.

    PŘED VAŘENÍM BYSTE MĚLI KUŘECÍ OPLÁCHNOUT

    NE! Maso se před vařením zásadně neoplachuje, vodou by se mohly začít šířit nebezpečné bakterie. Oplachování masa tak znamená vysoké riziko křížové kontaminace třeba na zeleninu na salát. Nejlepší způsob, jak se případných bakterií zbavit, je vaření nebo grilování při vysoké teplotě, která spolehlivě bakterie usmrtí.

     Zdroj: KFC

    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy