Kuřecí maso v létě? Přesně tolik hodin vydrží bez úhony mimo lednici! Jakým mýtům nevěřit?
-
Máte rádi kuřecí maso? Nejste sami! Nejméně třikrát týdně si ho podle průzkumů dá každý druhý Čech. O kuřecím mase ale koluje i řada mýtů. Víte, co je na nich pravdy?
- 1.
PŘI POKOJOVÉ TEPLOTĚ VYDRŽÍ NĚKOLIK HODIN
NE! Kuřecímu masu rozhodně neprospívá »pobyt« v teple. Pokud jsou teploty vyšší než 32 °C, může maso zůstat venku pouze jednu hodinu. Při teplotách od 4,5 °C do 32 °C jsou to maximálně dvě hodiny. Po překročení této doby se bakterie, které mohou způsobit žaludeční potíže nebo salmonelu, začnou množit.
- 2.
OZNAČENÍ CZ ZNAMENÁ ČESKÉ MASO
NE! Chcete koupit jen maso z kuřat vypěstovaných v Česku, a tak hledáte na obalu značení CZ? Bohužel to nezaručuje, že výrobek pochází Česka. „Toto označení znamená pouze to, že poslední zpracování proběhlo u nás. Stejné je to například u vajec, proto se vždy raději ptejte po zemi původu,“ radí výživová specialistka Ivana Dlouhá.
- 3.
PO GRILOVAČCE HO STAČÍ DÁT DO LEDNICE A SNÍST ZA PÁR DNÍ
ANO I NE! Záleží na tom, jak dlouho bylo maso po grilování na vzduchu. Jestli více než dvě hodiny, ani ho do lednice nedávejte a rovnou vyhoďte. Pokud jste ho ale dali do chladu včas, vydrží v lednici v uzavřené nádobě až čtyři dny.
- 4.
MÁLO PROPEČENÉ JE NEBEZPEČNÉ
ANO! U kuřecího masa je důležitá dostatečná tepelná úprava. Maso nesmí být krvavé a musí jít dobře od kosti. Jinak hrozí bolesti břicha, dehydratace a vyčerpání organismu.
- 5.
JE PLNÉ ANTIBIOTIK A RŮSTOVÝCH HORMONŮ
NE! Růstové hormony nesmějí chovatelé podávat zvířatům vůbec a v případě léčiv mohou používat jen ta schválená. "Používání léků na straně chovatele je podle EU klasifikováno jako úmyslné porušení předpisů," upozorňuje Dlouhá. Růstové hormony nesmějí chovatelé podávat zvířatům vůbec a v případě léčiv mohou používat jen ta schválená.
- 6.
JE DIETNĚJŠÍ NEŽ JINÉ DRUHY
ANO I NE! Ve srovnání s ostatními druhy mas má obecně nižší energetickou hodnotu, méně tuku a cholesterolu. Obsah tuku ale záleží na části těla, kterou konzumujeme. Kuřecí stehno s kůží může mít až 20 % tuku, a naopak vepřová kýta má 3 až 10 % tuku.
- 7.
PŘED VAŘENÍM BYSTE MĚLI KUŘECÍ OPLÁCHNOUT
NE! Maso se před vařením zásadně neoplachuje, vodou by se mohly začít šířit nebezpečné bakterie. Oplachování masa tak znamená vysoké riziko křížové kontaminace třeba na zeleninu na salát. Nejlepší způsob, jak se případných bakterií zbavit, je vaření nebo grilování při vysoké teplotě, která spolehlivě bakterie usmrtí.
Zdroj: KFC