Levné crocsy

Začneme ale s blížícími se dovolenými zvolna. Crocsy z tržnice. Kdo by jim odolal? Na dovolené je koupíte za pár drobných, takže místo v kufru ušetříte na oblíbenou knížku. Nabízejí je v mnoha barvách a neodolatelných vzorech, jsou krásně lehké a hodí se na procházku po městě i na vyhřátou pláž. Jenže… Právě levné a anatomicky nevhodně tvarované modely mohou být na začátku nepříjemných vleklých ortopedických problémů. Takže pokud už levné crocsy, tak na krátkou cestu od ručníku ke stánku se zmrzlinou. Ale určitě ne na celodenní vycházky. Nehledě na to, že taková chůze pískem naboso vašim nožkám naopak pomůže.

Ortopedická obuv

Co tu dělá ortopedická obuv? Možná vás taky napadlo právě toto. Ve skutečnosti je tu zrovna ortopedická zaslouženě: zatímco zdravotní obuv nebo pantofle s čistým svědomím doporučíme každému, důvody pro nošení ortopedické by měl určit specialista. Ortopedická obuv řeší individuální problémy. Proto není žádná taková botka určena pro libovolnou nohu. Pokud ji v dobré víře obujete, ve skutečnosti si spíše škodíte.

Baleríny

Ach, balerínky. Přiznejte se, která je má ve svém botníku. Tipujeme, že se najdou určitě v každém. Baleríny se totiž hodí ke každému outfitu – vypadáte v nich totiž vždy dobře. Na co se ale nehodí, je delší nošení. A jestli je někdo rád na ženských nohou nevidí, jsou to ortopedové. Boty mají jednoduchou plochou podrážku, proto nožkám neposkytují žádnou oporu. Trpí klenba nohou a v důsledku toho i celá páteř. Navíc jsou často důvodem vzniku nepříjemných kuřích ok.

Domácí papučky

Zatímco v lodičkách ženy trpí pro krásu a ničí si nohy naprosto vědomě, nošení domácích papučí je záludné. Jsou přece tak stylové, měkoučké a pohodlné. Jsou a to je na nich zrádné. Podle ortopedů jsou často nebezpečnější než zmíněné střevíčky na jehlách. Jejich ploché podrážky mohou být příčinou otoků, zmíněných kuřích a bolestí zad. Pokud na své domácí pantoflíčky nedáte dopustit, dejte na ortopedy alespoň v jednom: střídejte je nebo doma choďte bosky a nechte své nohy chvíli vydechnout.

Primavera Luver: žhavé krásky ze Španělska

Proč Češky třeba v kanceláři odmítají nosit vhodnou zdravotní obuv? Ta přitom jejich nohám prokazatelně svědčí. Přiznejme si, že je to vzhled bot. Poněkud nudný a takový nemocniční. Stačí přitom zapátrat. Španělský výrobce J Rubio vsadil na klasické dřeváčky. Ale s patou, jejíž došlap změkčuje elegantní pružina. Boty jsou tak nejen zdravé na nošení, ale i opravdu dobře vypadají. Až je uvidíte, vyzkoušejte si, jak se v nich vaše nohy cítí doslova jako v bavlnce.

Fotogalerie
9 fotografií