Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čeká vás letní dobrodružství v cizině? Devět rad, jak z něho přijet zpět ve zdraví

/
  • Čeká vás letní dobrodružství v cizině? Devět rad, jak z něho přijet zpět ve zdraví.
    2. července 2019 ● 11:28

    Vytoužená dovolená je tu. Jenže kromě spálenin od sluníčka nebo puchýřů z dlouhých výletů s sebou přináší i zdravotní rizika. Máme pro vás devět tipů, jak se jim vyhnout.

     

  • 1.

    Přestávky po dvou hodinách

    Pokud vás čeká dlouhá cesta autem, počítejte s kolonami. Nezapomeňte dělat přestávky jako prevenci únavy. Dopravní psychologové upozorňují, že k 60 % nehod dochází už po třech hodinách jízdy bez přerušení. Doporučení zní, dopřejte si přestávku každých 180 km nebo po dvou hodinách.

    Dovolená často začíná čekáním v kolonách
    Autor: scom

  • 2.

    Tablet dětem do auta nedávejte

    „Není dobré cestovat s plným, ale ani s úplně prázdným žaludkem. Nejlepší svačinou, pokud trpíte cestovními nevolnostmi, na delší cestu jsou suchary nebo suché rohlíky,“ doporučuje nutriční specialistka Kateřina Šimková.

    Pomáhá i zázvor ve formě bonbonů nebo lízátek. Děti by si neměly při cestě číst, nebo sledovat tablet, u kterého mají skloněnou hlavu. Zkuste jim pouštět například audioknihy, zabavit je slovními hrami. Sedět by měly po směru jízdy.

    Tablety a čtení v autě nejsou vhodné
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Řízku už odzvonilo

    Pokud cestujete dlouho, nevyhnete se svačince.  „Upřednostněte celozrnnou variantu pečiva, protože po bílém budete malátní a mohlo by vás při dlouhém sezení i nadýmat,“ varuje Šimková. Podle ní je nejlepší udělat několik menších pestrých svačinek. „Řízek je už překonán. Možností je celá řada: obložený celozrnný chléb se sýrem, při kratší cestě může být i se šunkou, wrap s cous-cousem a zeleninou, rýžový salát se zeleninou a kuřecím masem, sušenka, kvalitní energetická tyčinka,“ vypočítává.

    Nezapomeňte na pokrájenou zeleninu a ovoce, kdy vás osvěží okurka, ředkvičky, kapie, cherry rajčata, hroznové víno, jablka či plátky ananasu. Pokud jedete v autě a máte přenosnou chladničku, můžete přibalit pro osvěžení i smoothie nebo mléčné výrobky.

    zdravá svačinka
    Autor: istock.com

  • 4.

    S klimatizací opatrně

    Při správném používání vám může skvěle posloužit, v opačném případě si koledujete minimálně o nachlazení. Mějte na paměti, že rozdíl mezi vnitřním a vnějším prostředím by měl činit maximálně 7 stupňů, jak v autě, tak v hotelovém pokoji.

    Vedro v autě je úmorné
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Na led v pití zapomeňte

    Abyste předešli úpalu, úžehu a dehydrataci, myslete na pitný režim. „Člověk by měl vypít minimálně 40 mililitrů tekutiny na jeden kilogram své tělesné hmotnosti. Vhodná je čistá voda s citronem a mátou, čaje, 100% zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou, ale i minerálky,“ říká nutriční specialistka. Na dovolené můžete vyzkoušet i exotickou kokosovou vodu.

    V zahraničí, kde si nejste jisti původem vody, sáhněte po balené vodě a tou myjte i ovoce a zeleninu. Nezapomeňte, že střevní potíže můžete mít i z ledu v nápojích, proto si je raději odpusťte.  „Nápoje by měly mít teplotu okolo 18 °C, aby vás osvěžily, takže je led v nápojích zbytečný,“ upřesňuje Šimková.

    Dostatek vody je základ
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Káva neuškodí

    Káva při dlouhé cestě v rozumném množství není na škodu. S alkoholem je to horší. Ve spojení s pobytem na přímém slunci si koledujete nejen o odvodnění organismu, ale i pořádnou kocovinu. Takže všeho s mírou a prokládat vodou.

    Káva při cestování neškodí
    Autor: istock.com

  • 7.

    Pozor na rychlé občerstvení

    Burger s majonézou, hranolky nebo smažák s tatarkou na koupališti či v kempu bývá vyhledávanou klasikou. Jenže jsou také tím nejčastějším důvodem, proč nás pak bolí břicho. „Nikdy nevíme, jak dlouho byla tatarka, kterou bychom chtěli na hranolky, vystavena slunci a zda mleté maso bylo správně uskladněno. Všímejte si proto hygieny a zázemí rychlého občerstvení,“ varuje specialistka.

    Hranolky koupené ze stánků jsou jedny z nejnezdravějších pochutin, které si můžete koupit.
    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    Nejdřív zelenina, pak syrové maso

    V létě kvůli teplu podléhají potraviny zkáze rychleji a některé z nich jsou ke zkažení náchylnější. „Potraviny by neměly být vystaveny přímému slunečnímu záření, vyšším teplotám. Týká se to zejména masa, ryb, majonéz a dipů. Při přípravě surovin si dejte pozor na tzv. křížovou kontaminaci. Buď používejte na krájení masa a zeleniny samostatné prkénko a kuchyňské náčiní, nebo nejprve nakrájejte zeleninu a pak teprve syrové maso,“ připomíná Šimková.

    Pečlivě omývejte ruce i kuchyňské náčiní. U syrového masa je nezbytné jeho důkladné tepelné opracování, minimalizujete tak riziko salmonely.

    Pozor na přípravu jídla při grilování
    Autor: Istock.com

  • 9.

    Nejdříve ochutnejte

    Cestujete-li do vzdálenějších destinací, je přirozené, že chcete ochutnat místní speciality. Když pomineme riziko infekčních chorob v exotických zemích s nižším hygienickým standardem, kterých z jídla hrozí až 250, můžete zažít horké chvilky i jiným způsobem.

    „Země jako Mexico, Indie či Indonésie se přímo vyžívají v přípravě velmi kořeněných a pálivých jídel, na které nejsme zvyklí. Při objednávání doporučuji zeptat se obsluhy, jak moc je jídlo pálivé a případně požádat o ochutnávku,“ radí na závěr nutriční Kateřina Šimková.

    Zdroj: Zdravestravovani.cz

    Pálivá jídla obsahují kapsaicin, který pomáhá nakopnout metabolismus k rychlejšímu spalování tuků.
    Autor: Shutterstock.com

     

Dnešní horoskopy