Co nesmí v lékárničce chybět

Výběr léků samozřejmě přizpůsobujete tomu, kam jedete, a svému stavu. Některé medikamenty si ale před cestou stojí za to pořídit v lékárně vždy. Podle Jiřího Bartoše ze Sdružení praktických lékařů by součástí lékárničky měl být chladicí prášky na bolest, průjem a zácpu. Opomenout byste neměli ani kapky do nosu, náplast, pastilky proti bolesti v krku či antihistaminika na alergickou reakci. Ti, kterým se dělá jízdě v autě nebo autobuse si s sebou měli přibalit i nevolnosti.

Pravidelné léky

Pokud užíváte některé léky pravidelně, zabalte je jako první. Léky na předpis budete jen těžko shánět jinde.

Antibiotika s sebou?

V posledních letech s sebou lidé preventivně vozí i antibiotika. Ne vždy je to ale dobrý nápad a před jejich užíváním je nutné vždycky se poradit s lékařem, třeba i telefonicky nebo e-mailem.

Pozor na prošlé léky

Před každou cestou je nutné lékárničku zkontrolovat a ujistit se, že léky nepřekročily svou lhůtu trvanlivosti.

Dezinfekce

Ideální je také s sebou přibalit bezoplachový dezinfekční gel, který budete mít vždy po ruce.

Cesta letadlem

Přípravky na bolest spolu s léky, které užíváte pravidelně, je dobré vždy vzít s sebou na palubu letadla. Pozor ale na roztoky, jejichž objem nesmí přesáhnout 100 mililitrů.

Za exotikou

Výlety do exotických zemí jsou stále populárnější. Uzpůsobit byste tomu měli i svou lékárničku. Praktik může předepsat například léky proti silným cestovatelským průjmům, na něž by volně dostupné pilulky nemusely stačit. Lékař vám také může doporučit vhodná probiotika. Samozřejmostí je s sebou vzít opalovací krém i léčivý přípravek na popálenou kůži s obsahem panthenolu a repelent.

Konzultujte s lékařem

Existují léky, které se hodí na každé dovolené a měly by tvořit základ vaší lékárničky. Před odletem se ale poraďte se svým praktickým lékařem, který vám doporučí, co je vhodné pro typ dovolené i zemi, do které zrovna cestujete.

Očkování s předstihem

Návštěva některých zemí vyžaduje zvláštní očkování, například proti tyfu nebo žluté zimnici. Na vakcinaci ale musíte myslet s předstihem a nenechávat ji na poslední chvíli. Některá očkování se totiž skládají z více dávek.

VIDEO: Lékařka varuje Čechy: Očkujte se, jinak můžete přijít o práci.