Strašák jménem zubní kámen! Odborník: Takhle ho ale určitě neodstraňujte!
-
Stále více lidí trápí nehezký zubní kámen, který vizuálně kazí náš úsměv, ale také podporuje vznik paradentózy. Přispívá také ke vzniku zubního kazu a ve vážnějších případech může způsobit i ztrátu zubu. Znáte největší mýty, které o něm kolují?
- 1.
Jak vzniká?
Zubní kámen se tvoří ze zubního plaku, na kterém se ukládají minerální látky ze slin a zbytků potravin. Původně měkký a snadno odstranitelný povlak již nelze odstranit za pomoci zubní pasty a kartáčku. Ze zubního kamene se uvolňují látky, které jsou pro dásně dráždivé a agresivní. Dásně jsou posléze zčervenalé, oteklé, a když jsou zanícené, vzniká tzv. zánět dásní. Zubní kámen nikdy nezpůsobuje bolest, ale je příčinou vzniku zánětu dásní a ten již bolest způsobuje.
- 2.
Užiteční pomocníci
Zubnímu kameni se dá předcházet důkladnou péči o chrup. Důležité jsou mezizubní kartáčky či zubní nitě. Tyto pomůcky dokážou vyčistit špatně dostupná místa v ústech. Je potřeba také pravidelně měnit kartáček. Ideálně jednou za měsíc. Pokud si budete každý den zuby dobře čistit, tak kámen nemá šanci. Dobré je i omezit konzumaci potravin bohatých na cukry. Ty jsou hlavní potravou bakterií, které podporují tvorbu kazu i usazování.
- 3.
V rukou odborníka
Zubní kámen nejlépe odstraní specialista na pravidelné zubní hygieně, kterou byste měli absolvovat aspoň jednou za rok. U lidí, kteří trpí na častý zubní kámen, je vhodné chodit i 2x do roka. „Odborníci nejčastěji k odstranění kamene používají mechanické prostředky jako ruční škrabku, kyretu nebo ultrazvukový přístroj. Na dočištění kamene se používají speciální lešticí pasty či airpolishing, který zuby vyhladí a preventivně působí proti usazování kamene nového,“ uzavírá MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.
- 4.
Mýty a pověry
Mnoho lidí si od zubního kamene pomáhá »zaručenými« radami, jako je například rozpouštění kamene kyselinou citronovou či přikládáním plátků citrusových plodů. „To však může být škodlivé a zdravotně nebezpečné. Zuby nejsou rychlovarná konvice, abychom je čistili kyselinou citronovou nebo octovou, protože si poleptáme sklovinu a následně tím pak nevratně poničíme chrup,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek.
- 5.
5 potravin, které zubům škodí nejvíce
✘ Sladké bonbony (gumoví medvídci, karamely) a sladké nápoje – způsobují zubní kaz.
✘ Citrusy – jejich nadměrná konzumace poškozuje sklovinu.
✘ Káva, čaj a červené víno, ale i většina barevných potravin: červená řepa, borůvky, kari, tomatové a sójové omáčky – barví zubní sklovinu.
✘ Krekry, keksy a slané chuťovky – po rozkousání se kašovitá hmota usazuje na stoličkách a v mezizubních prostorech a přispívá ke vzniku zubního kazu.
✘ Kyselé okurky – kyselina z okurkového láku patří mezi hlavní viníky opotřebování zubů.