Strava proti zubnímu kameni

Syrové maso – žvýkání svaloviny zbavuje chrup zubního plaku, ze kterého vzniká zubní kámen.

Kosti – zubům prospívají především kosti s velkým kloubem. Okusováním se mechanicky odstaňují nečistoty ze zubů. Kosti podávejte jen syrové a v přiměřeném množství, jinak můžete způsobit zvířeti velké zdravotní obtíže.

Žvýkací hračky – psi se jimi uklidňují i baví, používají je jako náhradní aktivitu. Vedle toho žvýkání dentálních hraček pomáhá mechanicky odstraňovat nečistoty ze zubů a prokrvuje dásně.

Dentální pamlsky – většinou mechanicky odstraňují nečistoty, mohou ale obsahovat i protizánětlivé látky a podobně.

Paroží – je bezpečnější než kosti a dokonale přírodní. Navíc obsahuje i prospěšné minerální látky.

Řasa kelpa – v podobně prášku se přidává do krmení. Upravuje chemické složení slin, likviduje plak a rozpouští zubní kámen, který pak lze lépe odstranit.

Možnosti u čištění zubů

Bylinný olej

V poslední době je populární ošetřovat psí chrup bylinnými oleji. Většinou se jedná o směs bylin, např. heřmánek, máta, tymián, či citroník, které působí protizánětlivě. Nanáší se na zuby prstem, kartáčkem či gázou a pomáhá odstranit zápach z tlamy.

Zubní pasta

Nejúčinnější jsou enzymatické zubní pasty. Působí protizánětlivě, odstraňují zápach a pečují o zdraví dásní. Není třeba pořizovat psům zubní kartáče, stačí omotat si obvaz okolo prstu a nanést tak na zuby pastu.

Ultrazvukový kartáček

Ošetření se provádí v psích salonech a u veterináře. Hodí se pro psy, kteří mají pokročilejší problém se zubním kamenem. Bez narkózy sice nejsou zuby dočištěné dokonale, ale zejména u starých psů je to nejúčinnější cesta, pokud se chceme vyhnout anestezii.

Ultrazvuk v celkové anestezii

V celkové anestezii se většinou čistí zuby mechanicky i ultrazvukem, jsou dokonale dočištěné a je možné ošetřit i kazy a podobně. Nevýhodou je jednak narkóza, která je pro staré nebo nemocné psy riziková, jednak vyšší cena zákroku. Je tedy lépe snažit se, aby pes toto ošetření nepotřebovat.

VIDEO: Bublinu ponechali svému osoudu v lese!