Podle posledního výzkumu Světové zdravotnické organizace je Česko na třetím místě ve spotřebě čistého lihu na hlavu. Poměr ve spotřebě mezi muži a ženami zůstává zhruba 4:1, to je 23,2 litrů u mužů a 6,1 litrů u žen. „V podstatě každý sedmý dospělý člověk, kterého potkáte v tramvaji nebo na ulici, je zralý na konzultaci s adiktologem,“ popisuje situaci s alkoholem v Česku Prof. Michal Miovský z Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Pití omezí 60 % lidí

Tradiční akce měsíc bez alkoholu »Suchej únor« umožňuje  účastníkům dát si na jeden měsíc od alkoholu odstup. Díky tomu mohou poznat, jak moc své pití stále ovládají a jak moc alkohol ovládá je. Podle zahraničních výzkumů po této zkušenosti zvolní s alkoholem až 60 % lidí. Zda máte problém s alkoholem, můžete vyzkoušet na www.nudz-snasa.cz

„Pokud někdo nezvládne měsíc bez alkoholu, může to znamenat, že se pití pro takového člověka stalo a nebo někdy v budoucnu může stát závažným osobním problémem. Hranice mezi vědomě regulovaným pitím a závislostí je velmi tenká a je zcela na místě, pokud se člověk o své zkušenosti pobaví s odborníkem,” vysvětluje Michal Miovský. 

„Efekt abstinence, byť jen krátkodobé, pochopitelně zaregistrují zejména lidé, kteří pijí alkohol pravidelně a často. Po měsíci se zlepšují nejen jaterní funkce a psychický stav, ale nápadně se proměňuje i vnější vzhled,” vysvětluje Ladislav Csémy z Národního ústavu duševního zdraví.

 Co dalšího vám únorová abstinence přinese? „Pocit psychické svěžesti, zlepšení nálady, zlepšení trávení a spánku nebo lepší partnerské a mezilidské vztahy,“ popisuje organizátor akce Mgr. Josef Petr, ředitel Ligy otevřených mužů. A navíc! Měsíc bez alkoholu vám ušetří průměrně 600 korun.

 Alkohol se podílí na každém 20. úmrtí

Podle údajů Světové zdravotnické organizace se alkohol podílí téměř z 50 % na onemocnění jater (jaterní cirhóza a rakovina jater), z 26 % na rakovině dutiny ústní, hltanu a jícnu, 26 % na rakovině slinivky, více než 10 % na onemocnění tlustého střeva a rekta, ale také epilepsie, 5 % na rakovině prsu u žen, 7 % na hypertenzním onemocnění a 100 % na závislosti na alkoholu. Velmi vysoký je také podíl alkoholu na zraněních, k nimž dochází v důsledku násilného chování (až 18 %) a nezanedbatelný je i podíl alkoholu na sebevraždách (15 až 20 procent).

Statistiky jsou neúprosné.
Autor: Liga otevřených mužů

VIDEO: Na abstinování se dala i herečka Mahulena Bočanová

Video
Video se připravuje ...

Mahulena Bočanová sekla s alkoholem! Moje zhuntované tělo si chce odpočinout Markéta Reinischová, Aleš Brunclík