Jana Navrátilová je jednou z mála pacientek s inkontinencí, která se o svém trpápení nestydí mluvit. Tento problém je totiž pro většinu lidí stále ještě velmi choulostivý. „K inkontinenci  jsem „přišla“ po ozařování. Následkem ozáření mám spálený močový měchýř, ale především nervová zakončení, která dávají mozku impulz, že má vydat pokyn: močový měchýř je plný, musí se vyprázdnit. To prostě nefunguje,“ popisuje začátek svých trablí Jana.

Bála jsem se pít i usínat...

Nejhorší přitom byly právě začátky. Uvědomění si, že se něco děje a zjišťování, proč tomu tak je. Když paní Navrátilová  po určité době konečně našla lékaře, který vše vysvětlil, začala sice problému rozumět, ale nastoupilo i vědomí, že se s tím vlastně nedá nic dělat. „A tak se dostanete do situace, kdy vůbec nevíte, že musíte na WC a on se najednou močový měchýř sám vyprázdní. Kdekoliv a kdykoliv,“ vysvětluje Jana a popisuje další praktické problémy, které k ikontinenci patří. „Bojíte se vzdalovat z domova, přes den a hlavně večer omezujete požívání tekutin, což logicky vede k dalším potížím s ledvinami, játry  apod.“ Navíc nastupuje problém se spaním. „Člověk má hrůzu usnout, protože se prostě a jednoduše v noci začne počurávat a deprese se prohlubují.“

Aby lidé s inkontinencí mohli alespoň částečně „normálně“ žít, potřebují inkontinenční pomůcky a léky. „Pomůcky jako inkontinenční vložky, které únik moči zachytí a navíc absorbují zápach moči, jsou sice na předpis, ale ve velmi omezeném množství a pacientovi nezbývá, než že si musí další potřebné množství zaplatit z vlastních peněz,“ vysvětluje Jana. Zdravotní pojišťovna navíc a bez ohledu na potřeby nemocných snížila výši úhrad na inkontinenční pomůcky.

Kdo to nezažil, sotva pochopí...

Další kapitolou jsou léky. Existuje skupina léků, které mohou od problémů s únikem moči pacientům pomoci. Jsou převážně v plné úhradě zdravotní pojišťovnou. Některé z nich jsou však s doplatkem. Léky někomu vyhovují, někdo má i přes jejich užívání problémy s inkontinencí dál.

„Mně naštěstí pomohly. Najednou jsem si připadala zdravá, problémy s úniky vymizely, dovolila jsem si cestovat do zahraničí i na delší dobu a bez znalostí rozmístění veřejných toalet. Kdo to nezažil, sotva pochopí, jak je to úžasný pocit,“ dodává paní Navrátilová, která ale zároveň připomíná, že lidé, kteří trpí inkontinencí po onemocnění či úrazech, bývají zpravidla v invalidním důchodu. Ten často sotva vystačí na pokrývání běžných životních potřeb spojených s bydlením, nákupem potravin, drogerie a další. „Na poplatky za léky a různé pomůcky nám už  často peníze nezbývají,“ dodává.

Pacienti se za svůj problém stydí

Pacientů s inkontinencí jsou tisíce, společnost o nich však příliš neví. Proč? Odpověď je jednoduchá: stydí se. „K tomu ale není žádný důvod. Jde o onemocnění jako takové, tak proč se stydět. Dokud budeme svůj problém s inkontinencí doslova přežívat jenom v té své soukromé bublině, nic nám to nepomůže,“ má jasno paní Jana. O inkontinenci je nutné mluvit, aby si lidé uvědomili, že se do podobné situace může dostat kdokoliv a kdykoliv. Stud nám nepomůže, informovanost ano.

Inkontinence v Česku trápí pres půl milionu lidí!

Únik moči, neboli inkontinence, je jedním z nejčastějších zdravotních problémů. Celosvětově jím trpí 4–8 % populace. Kdyby všichni lidé s inkontinencí utvořili stát, byl by třetí největší zemí světa. V České republice se s únikem moči potýká více než 500 000 osob!

 Úniky lze zmírnit i zcela odstranit

Mnozí lidé věří, že se inkontinence týká pouze žen po menopauze či starších mužů. Není však výjimkou, že únik moči postihuje i mladé ženy po porodu nebo mladé muže po operaci. Současná medicína nabízí mnoho možností řešení inkontinence.  „Od miniinvazivního chirurgického zákroku přes medikamenty až k posilování svalů pánevního dna, zejména v nižších stupních inkontinence. Nemělo by se zapomínat ani na úpravu životního stylu. Inkontinenci lze buď zmírnit, či zcela odstranit. Pokud se tak zcela nepodaří, jsou k dispozici moderní a účinné kompenzační pomůcky, které pacientům dovolí vést život bez omezení. Vždy je třeba klást důraz na kvalitu používaných pomůcek,“ upozorňuje prim. MUDr. Michaela Matoušková, uroložka a klinická onkoložka z Urocentra Praha.

 Pomůže sdružení Inko-gnito

Všem pacientům pomáhá nové pacientské  sdružení Inko-gnito. Obracet se se svými otázkami mohou na web www.inko-gnito.cz

 VIDEO: Paní Lucie se musí sama cévkovat. Kvůli inkontinenci je v invalidním důchodu, teď má šanci na léčbu.