Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Léčí kašel a pomáhá při dietě: Jak se pomelu rychle dostat pod slupku?

/
  • Sezóna pomela je tady
    Sezóna pomela je tady (Profimedia.cz)
    22. října 2018 ● 11:54

    Vyléčí kašel, oteklé nohy, zažene kocovinu a pomůže při hubnutí. Co je to? Vitaminová bomba jménem pomelo! Pod jeho tlustou slupkou se skrývá lahodný všelék.

  • 1.

    Seznamte se! Pomelo!

    Jde o největší citrusový plod, křížence grepu a pomeranče, který má v průměru 15 – -25 cm a váží průměrně okolo 1 – -2 kg. Bývá světle zelený až žlutý se sladkou bílou, u některých druhů až červenou dužinou. Chuťově připomíná grep, ale je sladší a nemá hořkou příchuť. Pochází z jihovýchodní Asie, hojně se pěstuje i v Číně, Mexiku a Karibiku.

     

    Pomelo
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Jak se dostat k dužině?

    Slupka pomela je silná, na povrchu hladká a blíž k dužině houbovitá. Jednotlivé dílky dužiny jsou navíc chráněné další slupkou, která je hořká a nejí se. Leckoho pak může loupání pomela od jeho konzumace odradit, ale slupky se dá zbavit dobře, když víte, jak na to. K jejímu odstranění je nejlepší použít menší ostrý nůž. Odřízněte vršek citrusu a nožem slupku kolem dokola podélně nařízněte. Vzniklé měsíčky kůry odloupněte a pomelo rozpulte. Z rozpůlené části pak začněte postupně zbavovat slupky jednotlivé dílky dužiny.

    Sezóna pomela právě začíná
    Autor: Profimedia.cz
     

  • 3.

    Král mezi citrusy

    ● Pomáhá při kocovině a otravě alkoholem

     

    ● Zasytí a obsahuje málo kalorií

     

    ● Léčí kašel

     

    ● Ošetřuje otoky

     

    ● Zlepšuje trávení

     

    ● Snižuje hladinu »zlého« cholesterolu

     

    ● Odhleňuje dýchací cesty

     

    Sezóna pomela právě začíná
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 4.

    Vitaminová a minerálová nálož

    Pomelo je skutečná vitaminová bomba. Obsahuje stejné množství vitaminu C jako citron. Denní dávka »céčka« je zhruba 60 mg a téměř stejné množství sníte už ve 100 gramech téhle citrusové pochoutky. Kromě tohoto vitaminu je bohaté i na provitamin A a je zdrojem velkého množství draslíku, železa, manganu a vody. Pomelo také pozitivně působí proti vzniku různých nádorových onemocnění.

    Z dužiny, semen a kůry, případně také z květů pomela, se především v Číně připravuje mnoho léků, odvarů a mastí, které jsou účinné při léčbě kašle a otoků, zlepšují trávení a pomáhají při stavech po nadměrné konzumaci alkoholu nebo otravách.

     

    Sezóna pomela právě začíná
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Do salátů i k masu

    Pomelo se nejčastěji konzumuje syrové, ale využívá se i jako ingredience ve studené či teplé kuchyni – do salátů nebo do exotických pokrmů v kombinaci s masem. A zpracovává se i hořká kůra. Využívá se k výrobě marmelády nebo se napouští cukrem a kanduje či obaluje v čokoládě.

     

    Sezóna pomela právě začíná
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Jen zabalené do celofánu

    V obchodě kupujte jen pomela zabalená do celofánu, opatřená síťkou, protože jinak dužina velmi rychle vysychá. Může se vám ale stát, že koupíte nedozrálé pomelo, které je uvnitř hořké. Nemusíte však zoufat, použijte ho pro přípravu smoothie nebo do různých salátů (např. thajské nebo krevetové).

     

    Sezóna pomela právě začíná
    Autor: Profimedia.cz

     

     

     

     

Dnešní horoskopy