Funkce ledvin

Ledviny v organismu vykonávají řadu funkcí. Jednou z nejdůležitějších je nepřetržitá filtrace krve, při které dochází k odstranění odpadních látek z těla. Svou činností udržují stálost vnitřního prostředí a regulují vylučování vody z těla. Rovněž produkují hormony, které regulují krevní tlak a stimulují tvorbu červených krvinek. „Nedostatečná funkce ledvin má za následek změny v celém organismu, způsobuje vysoký tlak a tím zvyšuje zátěž srdce a cévního systému. Snížená funkce ledvin se nemusí projevit a první příznaky mohou být až v době, kdy ledviny selžou,“ říká MUDr. Vladimíra Bednářová CSc., vedoucí Ambulance peritoneální dialýzy na Klinice nefrologie VFN v Praze.

Hojná konzumace smažených jídel, alkoholu, nezdravá strava spojená s přejídáním se, sedavý způsob života, nadměrné užívání léků proti bolesti, kouření, cukrovka, vysoký krevní tlak, chronický stres – to vše přispívá k onemocnění ledvin. „Proto je nesmírně důležité, aby člověk pravidelně absolvoval preventivní prohlídky, kde si nechá vyšetřit své ledviny,“ uvádí MUDr. Vladimíra Bednářová, CSc.

Selhání ledvin

Selhání ledvin má dvě formy: akutní a chronické. Akutní selhání ledvin je náhlé selhání ledvin a podle příčiny se dá někdy vyléčit. Pokud ledviny mají dlouhodobě zhoršenou funkci, hovoříme o chronickém onemocnění ledvin, které může skončit úplným selháním ledvin. To, na rozdíl od akutního, probíhá často nepozorovaně, protože ledviny nás „nebolí“. „O chronickém selhání ledvin mluvíme většinou v případě, že ledviny plní svou funkci na méně než 10 %. Ledviny mohou svou funkci postupně ztrácet několik let, než k jejich selhání dojde,“ vysvětluje MUDr. Bednářová. Teprve v posledním stádiu nedostatečnosti ledvin se mohou objevit některé příznaky jako například bolesti hlavy, dolních končetin, dále nevolnost, zvracení, závratě, suchá kůže a nepříjemný zápach z úst. Chronické selhání ledvin se léčí dialýzou nebo transplantací ledvin.

Moderní léčba

S pokrokem medicíny má pacient možnost dialyzovat se doma. V takovém případě mluvíme nejčastěji o peritoneální dialýze, někdy nazývanou také domácí dialýza. Pacient se může dialyzovat ručně nebo provádět automatizovanou dialýzu. Ta probíhá za pomocí přístroje, tzv. cycleru převážně ve spánku. „Peritoneální dialýza je moderní metoda, která pacientovi poskytuje komfort a zajišťuje kvalitu života téměř stejnou jako před dialýzou, má minimum omezení a je ideálním mostem k transplantaci,“ doplňuje MUDr. Bednářová. Více informací o této metodě najdete na webu http://www.domaci-dialyza.cz/.