Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mák je superpotravina! Ale pozor na pančovaný! Víme, jak ho poznat

/
  • Co by byly tradiční koláče bez makové náplně?
    Co by byly tradiční koláče bez makové náplně? (Profimedia.cz)
    18. září 2018 ● 08:00

    Kdepak exoticky znějící chia, quinoa nebo jiná superzdravá semínka ze světa!  Jsou sice v módě, ale stejně tak zázračný může být i docela obyčejný český mák. A hlavně levnější! 

     

  • 1.

    Jsme makovou velmocí

    Věděli jste, že Česko je světovou makovou velmocí? Ročně se u nás sklidí okolo 26 000 tun máku a spotřeba činí zhruba 4500 tun, což je zhruba 430 gramů máku na hlavu. Pro lepší představu průměrně každý sníme za rok okolo 25 buchet s makovou náplní, což z nás dělá největší makové jedlíky. A jaké přínosy mák vůbec má?

     

    Mák je geniální potravina.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Proti vráskám i infarktu

    Mák je nabitý vitaminem E, což je silný antioxidant, který zvyšuje detoxikační schopnost jater, ovlivňuje tvorbu červených krvinek a pomáhá obnovovat a podporovat růst svalových a dalších tkání, mimo jiné i zabraňuje vzniku vrásek. Také snižuje výskyt infarktu či mrtvice.

    Mák je geniální potravina.
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 3.

    Víc vápníku než mléko

    Nejvíce vápníku není v mléčných výrobcích, ale v máku! Proto se makové koláče a buchty s mákem doporučují těhotným a lidem trpícím osteoporózou. Tato plodina obsahuje až 12x víc vápníku než mléko. Navíc okolo 100 gramů makových semínek představuje doporučenou denní dávku této minerální látky, která hraje důležitou roli v prevenci zdravých kostí a zubů.

     

    Autor: istockphoto.com

  • 4.

    Bílkovin jako v mase

    Mák je i kvalitním zdrojem bílkovin (cca 20 gramů proteinů ve 100 gramech máku). Obsahuje jich podobně jako libové hovězí nebo vepřové maso. Proteiny hrají významnou roli při hubnutí, ale u makových semínek je třeba si s ohledem na vyšší obsah tuku dávat pozor na jejich množství.

     

    Mák je geniální potravina.
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 5.

    Skvělý zdroj vlákniny

    Zlepšuje zažívání, navozuje pocit sytosti a především pomáhá snižovat špatný cholesterol. O čem je řeč? O vláknině, jejímž skvělým zdrojem je právě mák. Dokonce jí obsahuje 6 až 7x víc než například jablko. 

     

    Mák je vhodný zejména pro těhotné či kojící ženy a staré lidi,
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Proti špatnému cholesterolu

    Mák tvoří z víc než z poloviny tuky a převažují především prospěšné, zdravé tuky, které pomáhají snižovat hladinu špatného a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Také snižují riziko srdečně-cévních onemocnění.

    Mák je geniální potravina.
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 7.

    Klasická i zdravá kuchyně

    Když se řekne mák, nejspíš si vybavíte makové koláče nebo buchty s mákem, ale vězte, že mák lze využít i ve zdravé kuchyni. Můžete jej vyměnit za chia semínka a dát jej do jogurtu, ovesné kaše nebo přidat jako ingredienci do proteinových palačinek či muffinů. Mák je prospěšný v mnoha ohledech. Neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu.

     

    A co snídáte vy?
    Autor: istock.cz

  • 8.

    Pozor na špatnou kvalitu

    Kvalitní mák z dovozu se často upravuje! „S pančovaným mákem, i výrobky z něj, se můžete běžně setkat v obchodě. Zejména jde o výrobky s cenou levnější, než je v daný moment obvyklá. Pozor byste si měli dát na mletý mák, ve kterém se nekvalitní semeno lépe skryje,“ upozorňuje Vlastimil Mikšík ze spolku Český modrý mák. „Jistotou je nakupovat mák u farmáře. V obchodech pak výrobky, kde je pěstitel na obalu výrobku přímo uveden,“ dodává.

     

    Mák je geniální potravina.
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy