Mák je superpotravina! Ale pozor na pančovaný! Víme, jak ho poznat
-
Co by byly tradiční koláče bez makové náplně?
Kdepak exoticky znějící chia, quinoa nebo jiná superzdravá semínka ze světa! Jsou sice v módě, ale stejně tak zázračný může být i docela obyčejný český mák. A hlavně levnější!
- 1.
Jsme makovou velmocí
Věděli jste, že Česko je světovou makovou velmocí? Ročně se u nás sklidí okolo 26 000 tun máku a spotřeba činí zhruba 4500 tun, což je zhruba 430 gramů máku na hlavu. Pro lepší představu průměrně každý sníme za rok okolo 25 buchet s makovou náplní, což z nás dělá největší makové jedlíky. A jaké přínosy mák vůbec má?
Mák je geniální potravina.Autor: Profimedia.cz - 2.
Proti vráskám i infarktu
Mák je nabitý vitaminem E, což je silný antioxidant, který zvyšuje detoxikační schopnost jater, ovlivňuje tvorbu červených krvinek a pomáhá obnovovat a podporovat růst svalových a dalších tkání, mimo jiné i zabraňuje vzniku vrásek. Také snižuje výskyt infarktu či mrtvice.
Mák je geniální potravina.Autor: Profimedia.cz - 3.
Víc vápníku než mléko
Nejvíce vápníku není v mléčných výrobcích, ale v máku! Proto se makové koláče a buchty s mákem doporučují těhotným a lidem trpícím osteoporózou. Tato plodina obsahuje až 12x víc vápníku než mléko. Navíc okolo 100 gramů makových semínek představuje doporučenou denní dávku této minerální látky, která hraje důležitou roli v prevenci zdravých kostí a zubů.
Autor: istockphoto.com - 4.
Bílkovin jako v mase
Mák je i kvalitním zdrojem bílkovin (cca 20 gramů proteinů ve 100 gramech máku). Obsahuje jich podobně jako libové hovězí nebo vepřové maso. Proteiny hrají významnou roli při hubnutí, ale u makových semínek je třeba si s ohledem na vyšší obsah tuku dávat pozor na jejich množství.
Mák je geniální potravina.Autor: Profimedia.cz - 5.
Skvělý zdroj vlákniny
Zlepšuje zažívání, navozuje pocit sytosti a především pomáhá snižovat špatný cholesterol. O čem je řeč? O vláknině, jejímž skvělým zdrojem je právě mák. Dokonce jí obsahuje 6 až 7x víc než například jablko.
Mák je vhodný zejména pro těhotné či kojící ženy a staré lidi,Autor: profimedia.cz - 6.
Proti špatnému cholesterolu
Mák tvoří z víc než z poloviny tuky a převažují především prospěšné, zdravé tuky, které pomáhají snižovat hladinu špatného a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Také snižují riziko srdečně-cévních onemocnění.
Mák je geniální potravina.Autor: Profimedia.cz - 7.
Klasická i zdravá kuchyně
Když se řekne mák, nejspíš si vybavíte makové koláče nebo buchty s mákem, ale vězte, že mák lze využít i ve zdravé kuchyni. Můžete jej vyměnit za chia semínka a dát jej do jogurtu, ovesné kaše nebo přidat jako ingredienci do proteinových palačinek či muffinů. Mák je prospěšný v mnoha ohledech. Neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu.
A co snídáte vy?Autor: istock.cz - 8.
Pozor na špatnou kvalitu
Kvalitní mák z dovozu se často upravuje! „S pančovaným mákem, i výrobky z něj, se můžete běžně setkat v obchodě. Zejména jde o výrobky s cenou levnější, než je v daný moment obvyklá. Pozor byste si měli dát na mletý mák, ve kterém se nekvalitní semeno lépe skryje,“ upozorňuje Vlastimil Mikšík ze spolku Český modrý mák. „Jistotou je nakupovat mák u farmáře. V obchodech pak výrobky, kde je pěstitel na obalu výrobku přímo uveden,“ dodává.
Mák je geniální potravina.Autor: Profimedia.cz